2018. január 12., péntek

Lehet, hogy te is férfibántalmazó vagy?


Szeretnék egy fontos témáról írni. Ez pedig a férfiak ellen irányuló családon belüli erőszak.

Tudom, ez elsőre furcsán hangzik, mert az általános narratíva szerint a férfi bántalmazó, nem pedig áldozat. Pedig a kép ennél sokkal árnyaltabb.

Mikor a nők elleni erőszakról beszélünk, megjelenik előttünk egy nemi erőszakoló vagy nőverő képe. Esetleg egy olyan férfié, aki a nőt szóban gyalázza és a véleményét semmibe veszi. A férfiak elleni erőszak többek között azért sem jelenik meg annyira egyértelműen, mert sokkal kevésbé nyilvánvaló. Sőt, bizonyos formái egyáltalán nem tűnnek bántalmazásnak, sokkal inkább dicsérendő magatartásformának a nő részéről.

Egyszer egy fájdalmas jelenetnek voltam tanúja a játszótéren. Egy középkorú házaspár sétált a nyolc év körüli fiukkal. A fiú elindult a kapu felé, hogy átmenjen a játszótér másik részébe, mire az apja azt mondta neki, hogy ne menjen át. Erre a feleség megszólalt, hogy de igen, kisfiam, menj csak át nyugodtan. A kisfiú átment. A nő arcán a diadal mosolya jelent meg, a férfién pedig a megalázottság és az abból fakadó néma düh kifejezésének keveréke.

Borzasztó volt ezt a jelenetet végignézni. Az utóbbi években elég sokat foglalkoztam azzal, hogy gondolkodnak a férfiak, és tudom, hogy ez a férjnek körülbelül úgy eshetett, mint a feleségnek az, ha a férje pofonvágta volna. Vagyis verbális férfibántalmazásnak voltam szemtanúja. És a bántalmazó végtelenül büszke volt tettére, a bántalmazott pedig egy szót sem szólt, mert tudta, ha kikéri magának a felesége viselkedését, akkor ő lett volna a „gonosz patriarcha", aki vitatkozik a feleségével és számon kéri.

Durva lesz, amit mondok, de szerintem igaz: a mai feleségek többsége verbális bántalmazó. És még büszke is rá. Hiszen arra tanítottak minket, hogy álljunk a sarkunkra, mondjuk meg a magunkét és a többi. Ez a feleség is roppantul büszke volt magára, hogy az van, amit ő akar, nem, amit a férje mond. Hol érdekelte őt, hogy a férje közben úgy érezte magát joggal! , mint akit a földbe döngöltek?

A mai nyugati világ már nevetségességbe fulladóan érzékeny arra, hogy bánik egy férfi a nővel, de közben arra buzdítja a nőket, hogy úgy bánjanak a férjükkel, aminek a feministák fordított esetben a tizedéért is már verbális erőszakot kiáltanának. Mert ha egy nő csinálja, az girl power. Ha viszont egy férfi, akkor bántalmazás. És közben meg amúgy éljen az egyenlőség.

A példámban említett viselkedés akkor is elítélendő lett volna, ha a férfi csinálja a feleségével. De ebben a felállásban még fájdalmasabb. Ugyanis a férfiak tiszteletre lettek teremtve. Ők azzal a kóddal születtek, hogy nekik kell lenniük a család fejének, vagyis irányítójának és védelmezőjének. Épp ezért olyan rettenetes az a kivagyiság, amire manapság buzdítják a nőket, mert a férfiaknak az elemi tisztelet iránti vágyát hagyatják a nőkkel totálisan figyelmen kívül, illetve arra buzdítják őket, hogy ezt az igényt két lábbal tapossák. Épp ezért hasonlítottam a tiszteletlen szavakat a nők arcán csattanó pofonhoz, mert az meg a nőket az elemi szeretet iránti vágyukban szúrja szíven.

Sajnos az enyém már a harmadik generáció, amely úgy nőtt fel, hogy a nemi szerepek teljesen felborultak. Ennek hála a legtöbben nem is tudjuk, mikor okozunk fájdalmat a férjünknek. Fogalmunk sincs róla, mennyire fáj a férfiaknak a tiszteletlenség, és úgy egyáltalán észre sem vesszük, ha megbántjuk őket. Csak azt látjuk egy idő után, hogy az a férfi, akivel nagyon jó volt együtt lenni, szépen lassan (vérmérsékletétől függően) vagy teljesen önmagába zárkózik és passzívvá válik, vagy pedig egyre feszültebb, türelmetlenebb és lobbanékonyabb lesz velünk szemben. Ami persze bennünk még inkább felerősíti a negatív viselkedési formáinkat. Dr. Emerson Eggerichs ezt nevezi az őrület körének Szeretet&tisztelet c. könyvében.

Ha szeretnéd megtanulni, hogy bánj úgy a férjeddel, hogy újra harmonikussá és meghitté váljon a házasságotok, akkor a feladat nagyon egyszerű: ne őt próbáld megváltoztatni (úgysem fog menni, ráadásul hatalmas tiszteletlenség vele szemben), hanem törd meg az őrület körét azzal, hogy a saját hibáidat igyekszel kijavítani! Ami nem csak a házasságod szempontjából lesz jó, hanem az üdvösségednek se árt majd.

Ehhez szeretném ajánlani az alábbiakat:
És ezt a prédikációt:


Meg az alábbi filmet:


Hiszek benne, hogy Isten azt akarja, boldogok legyünk a házasságunkban. Abban is hiszek, hogy ez akkor valósul meg, ha úgy éljük meg ezt a hivatást, ahogy Ő meghagyta nekünk a Bibliában. És ezt nem csak azért mondom, mert katolikusként így illik mondanom. Az, hogy a feminista viselkedésmód nem nyerő, Isten útjai viszont működnek, nem csak elmélet a számomra; a saját házasságomban is megtapasztaltam. Nem mintha én már levetkőztem volna minden feminista viselkedési formát, de már messze a tökéletességtől is annyira boldoggá tettek a változások, hogy meg vagyok győződve az igazamról.

Biztos vagyok benne, hogy Isten nem csak rajtam tud és akar segíteni, hanem mindenki máson is. Csakis rajtad áll, hogy kinyitod-e az Ő kegyelme számára a szíved, és így a házasságod kapuját, vagy sem. Imádkozom, hogy az előbbi valósuljon meg!

4 megjegyzés:

 1. Kedves Gazella! Szeretném megkérdezni, hogy mi a megalapozása annak a feltevésnek, hogy “a mai feleségek többsége verbális bántalmazó”. (A “többsége” az ami nyugtalanít.) Ez eléggé súlyos kijelentés, saját analógiádat nézve olyan, mintha azt mondanánk, hogy a férjek többsége fizikailag bántalmazza a feleségét. Bár nem ismerem a friss statisztikákat, (azzal együtt, hogy tényleg borzasztó sok az ilyen szomorú eset) ez első benyomásra hajmeresztően magas aránynak tűnik. Fontos lenne különbséget tenni abból a szempontból is, hogy pl egy feszült helyzetben, türelmetlenségből, vagy más emberi gyengeségből odavetett mondatrol van-e szó (ami ettől függetlenül bántó, bűn, és megbánandó magatartás), vagy egy életformává vált magatartásról. A “bántalmazó” kifejezés az utóbbi esetet írja le szerintem, hiszen egy egészséges házasságban sem sokan mernénk kijelenteni, hogy sosem bántjuk meg a házastársunkat. Ha ezeknek megfelelően értelmezem a mondatot, akkor abból az jön ki, hogy a házasságok több mint a felében a nő oldaláról bántalmazó a viszony, és ehhez még hozzávesszük azokat az eseteket amikor a férfi nyomja el az egyébként szelíd feleséget, akkor ez alapján nem csak hogy a jó házasság ritka, hanem már az is, ahol egyáltalán nem áll fenn erőszak. Ezt nehezen tudom elképzelni, hogy indokolható lenne, és bízom benne, hogy tévedés.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Hildegard! Szerintem az írásomban eléggé egyértelműen kifejtettem, hogy miért gondolom így, de röviden összefoglalom újra. Mivel a nőket több generáció óta feministának nevelték, nem tanították meg őket rá, hogy tiszteljék a férjüket, és a környezetükben se látnak rá példát, a filmekről és sorozatokról nem is beszélve. Sőt, inkább azt tanulják meg, hogy az a jó, ha egy feleség nem hagyja "elnyomni" magát, ami általában azt jelenti, hogy verbális bántalmazóként lép fel. Szerintem manapság a nők többségének teljesen természetes, hogy rendszeresen kigúnyolja a férjét akár szemtől szemben, akár a háta mögött, panaszkodik róla, kiabál vele, kioktatja, kérdőre vonja. És eközben azt gondolja, hogy ettől felszabadított nő, és ettől egyenlő a kapcsolat. Igen, a jó házasság ritka, nézd csak meg a válási statisztikákat. 60%. Amiben nincsenek benne azok a párok, akik nem házasodtak össze, csak összeköltöztek, aztán szétmentek, és azok, akik ugyan nem váltak el, de rossz a kapcsolatuk.

   Törlés
  2. Hű... Szerencsére nekem nem ez a személyes tapasztalatom, de hát ezek mind csak egyéni benyomások amíg nincs mögötte statisztika. A válások száma ehhez nem elég, hiszen a “rossz”, akár válással végződő házasság (=az életre szóló elkötelezettség nehéz kihívásába belebuknak a felek), és a bántalmazó kapcsolat (=törvénysértés) között elég sok az árnyalat. Én is látok ilyen “házisárkányokat” időnként magam körül, de ezek számomra feltűnő, kirívó esetek, és általában a környezetem részéről is azt tapasztalom, hogy ezek az asszonyok nevetség tárgyává válnak, nem pedig azt, hogy követendő példaként lennének állítva a fiatal lányok elé. Az persze kétségtelen, hogy kitartó “sárkány attitűddel” csődbe lehet vinni egy házasságot, és hogy ez a feleségeknek komoly felelőssége.

   Törlés
  3. Nagyon örülök, hogy Neked pozitívabbak a tapasztalataid! :-)

   Törlés