Feleségek 5 legsúlyosabb buktatója a krisztuskövetés útján

Írta: April Cassidy.

Ezen az egész életen át tartó utazáson, amely során azzá a nővé, feleséggé és anyává igyekszem válni, akinek Isten megteremtett, van néhány általános csapda. 
A szűk kapun át menjetek be, mert széles a kapu és tágas az út, amely a pusztulásba vezet, és sokan vannak, akik bemennek rajta. S milyen szűk a kapu és szoros az út, amely az életre visz, és milyen kevesen vannak, akik megtalálják!" (Mt 7,13-14)
A krisztuskövetés egy igencsak keskeny, a mai kultúrával szembemenő, politikailag nem korrekt és nehéz út és nem csak abból a szempontból, hogyan válhatunk Istennek tetsző feleségekké és anyákká, hanem minden területen. Az Ő útjai teljesen szembe mennek a régi bűnös természetünkkel és az emberi bölcsességünkkel. Ennek az útnak minden pillanatában szükségünk van a Szentlélek erejére. De az örökkévalóság fényében igazán megéri Isten útjain járni!

Olykor az egyik leghasznosabb segítségünk lehet, ha tudjuk, melyek a gyakori buktatók ezen az úton. Az alábbiakban az én listámat olvashatjátok ezekről.

1. Megosztott a szívem

Az életemben mindenek előtt az Urat kell keresnem. Rá kell a leginkább vágynom, Őneki kell lennie a legnagyobb Kincsemnek. Ha a szívemben Krisztus elé más dolgokat/embereket/vágyakat helyezek, még akkor is, ha ezek egyébként jó dolgok, mint pl. azt, hogy erős legyen a házasságom, vagy a férjemet, a romantikát, hogy szeretve érezzem magam, a gyermekeimet, a boldogságot vagy éppen saját magamat, akkor bálványimádó vagyok. A bálványimádás pedig nem vezet elégedettséghez sokkal inkább szívfájdalomhoz, magányossághoz, frusztrációhoz, csalódottsághoz, elégedetlenséghez, depresszióhoz, aggodalmaskodáshoz és lelki halálhoz. (Sőt, olykor öngyilkos gondolatokat is okozhat, vagy akár a halálunkat, ha elég sokáig elmerülünk benne.)

Jézusnak, a Béke Fejedelmének szilárdan kell helyet foglalnia a szívem trónusán, és nem lehetnek vetélytársai. Túlságosan is könnyű a számomra, hogy helytelen indíttatásoknak engedjek, akár anélkül, hogy észrevenném. Tehát hogyha azt veszem észre magamon, hogy tehetetlen, frusztrált, sértődött, negatív vagy csalódott vagyok, az első dolog, amit tenni akarok, hogy ellenőrzöm, mi a helyzet a szívem trónusán. Kérem az Urat, hogy jöjjön el és ragyogja be a szívem legsötétebb zugait is, és leplezze le az összes mérgező gondolatomat.

Meg akarom erősíteni magam és Isten előtt is, hogy Ő számomra az első, Rá vágyom a leginkább, és hogy egyedül Ő érdemes a szeretetem, imádatom, tiszteletem, bizalmam, hitem és reményem teljességére. Emlékeztetem magam rá, hogy az identitásomat és a biztonságomat egyedül Krisztusra szabad csak alapoznom. Ha megfelelő a kapcsolatom Jézussal, akkor megadja az Ő természetfeletti erejét ahhoz, hogy Istennek tetsző módon viszonyuljak másokhoz.

2. Éheztetem magam lelkileg

Nem lehetséges jó keresztény nőnek, feleségnek vagy anyának lennem, ha nem veszek magamhoz megfelelő lelki táplálékot. Ez ugyanolyan, mint amikor egy vagy több napon keresztül éheztetem magam, és elhagy minden testi erőm. A lelki életben sincs ez másképp. Minden nap elég időt kell szánnom arra, hogy az Úrral legyek, ahogy ételre és italra is szükségem van minden nap.

Életünk bizonyos időszakaiban ez jóval nehezebb lehet, mint máskor. De így imádkozhatok: Uram, szeretnélek Téged tenni az első helyre. Mutasd meg, hogy tudok időt szakítani Rád. Olyan nagy szükségem volna erre! Segíts, hogy megszabadulhassak mindattól, ami elvon Tőled legyen szó akár olyan dolgokról, amelyek egyébként jók, de akadályozzák a legjobbat." Muszáj megtennem bármit, ami csak szükséges, hogy töltekezhessek az Úrral. Mert akkor túl fog csordulni belőlem az Ő ereje, szeretet és élete, és így kiárad a házasságomra és a családomra.

Ezek jelentik a lelki táplálékot:
  • olvasni és tanulmányozni a Bibliát, valamint elmélkedni a szavain, mindezt pedig azzal a vággyal, hogy elfogadjam Isten igazságát és engedelmeskedjek is neki;
  • imádkozni és hallgatni az Úr előtt;
  • bizonyos igehelyeket megtanulni fejből;
  • dicsőíteni Urat és hálát adni Neki;
  • azonnal megbánni, ha bűnt követtem el [katolikusként minél előbb meggyónni, ha halálos bűnt követtem el a ford.];
  • minden hazugságot és a Szentírás szavával [és katolikusként az Egyház tanításával a ford.] ellentétes tanítást behelyettesíteni Isten igazságával;
  • a böjt különféle módjait gyakorolni;
  • [katolikusként vasár- és ünnepnapon misére menni és szentáldozáshoz is járulni, amennyiben nincs meg nem gyónat halálos bűnöm a ford.]
  • közösségben lenni más hívőkkel [katolikusként az Egyházzal a ford.]
  • elutasítani mindent, ami spirituálisan mérgező a számomra dolgokat, amelyek elvonnak Istentől, félelemre ösztönöznek vagy bűnre csábítanak. Ezek lehetnek könyvek, filmek, a közösségi média különböző fajtái, a hírek, egyes barátságok, kísértő helyzetek/emberek, bizonyos beszédtémák, különböző gondolatok stb.

3. A saját erőmből törekszem arra, hogy Istennek tetsző életet éljek

Nélkülözhetetlen, hogy az imában időt töltsek Istennel és az Ő Igéjével, de ezen kívül még a Szentlélek ereje is elengedhetetlen a számomra. Ha a saját erőmből igyekszem jó keresztény nő, anya és háziasszony lenni, bele fogok bukni mégpedig minden egyes alkalommal. Nem vagyok képes erre a saját erőmből. Felsorolok néhány jelet, amely arról árulkodik, hogy ezt az egész dolgot nem a Lélek erejéből igyekszem csinálni:
  • kimerültség;
  • frusztráció;
  • legalizmus szabályok hosszú sorát igyekszem követni;
  • örömtelenség és békétlenség;
  • neheztelés a férjemre/gyerekeimre, mert semmi változást nem mutatnak;
  • neheztelés Istennel szemben, amiért nem vitte még végbe, amit elvárok Tőle;
  • rideg szív;
  • ingerlékenység/sértődékenység;
  • önelégültség/gőg;
  • aggódás/félelem/aggályoskodás;
  • depresszió/elcsüggedés;
  • gyűlölet másokkal vagy magammal szemben;
  • reménytelenség.

4. Csak akkor változtatok magamon, ha mások is változni fognak

Hajlandó vagyok megváltozni ha ez a változás rá fog bírni másokat arra, hogy olyan módon változzanak meg, ahogy én akarom. Ha nem változnak elég gyorsan, akkor csalódottá válok, hogy ez az egész nem is működik". Kísértést érzek rá, hogy feladjam a dolgot, és visszatérjek a régi bűnös útjaimhoz.

Igazából azért engedelmeskedem Istennek, hogy megkapjam más emberektől/kapcsolatoktól azt, amit akarok, nem pedig azért, hogy közel legyek az Úrhoz. 

A jóra való törekvésem tehát nem más, mint kísérlet a manipulálásra és az irányítás megszerzésére. Ha a dolgok nem úgy mennek, ahogy az nekem tetszik, akkor kiviláglik, melyek is a valódi motivációim.
Annyira igyekeztem, hogy megváltozzak! A férjem viszont egyáltalán nem változott semmit. A gyerekeim sem. Ez nem igazság!!! Azt akarom, hogy ugyanolyan keményen dolgozzanak, mint én, és persze azt is, hogy ők is megváltozzanak. Miért kéne egyáltalán tennem bármit is, ha senki még csak meg sem próbál áldás lenni a számomra és úgy szeretni engem, ahogy kellene? Egyáltalán nem éri meg Istent követni!"
Ahelyett, hogy felzaklatna, ha a többiek nem változnak, felismerhetem, hogy ez egyfajta lelki próbatétel a számomra. Feltehetem magamnak a kérdést:

Miért is léptem erre az útra? Azért, hogy tiszteljem és szeressem az Urat, vagy hogy megkapjam másoktól, amit akarok? 

Ha mindezt az Úrérét teszem,  akkor elkötelezett leszek abban az irányban, hogy az Ő tetszése szerint végezzem a dolgaimat, és továbbra is a keskeny úton igyekszem majd járni attól függetlenül, hogy más is így tesz-e vagy sem. Az a célom, hogy tiszteljem és szeressem Istent, és megbecsülést szerezzek Neki, ezen kívül pedig áldássá váljak mások számára. A megpróbáltatások, amelyek érnek, arra kényszerítenek, hogy újból és újból felülvizsgáljam az indítékaimat. Ez igazából egy áldás. Lehetőség arra, hogy Isten tisztítótüzén keresztülmenjek. Jézusban még a fájdalmas események közepette is megelégedésre lelhetek.

Amint megerősítem magamat abban, hogy egyedül csak arra vágyjak, hogy alárendelődjek Krisztusnak és Őt kövessem, növekedni fog a hitem, és Isten megajándékoz lelki áldásaival. Így aztán velem lesz az Ő ereje, amelynek révén kiimádkozhatom az Ő gyógyítását, áldását és életét a családom számára azon a módon és időzítéssel, ahogy Ő akarja. Nem az én önző vágyaim érdekében, hanem az Úr dicsőségére!

5. Nem vizsgálom felül az érzéseimet és a gondolataimat

Alapvető napi feladataim közé tartozik ezen az úton, hogy Krisztus iránti engedelmességre bírjam a gondolataimat. Nem szabad, hogy a szívemben és az elmémben teret adjak akár csak egy régi gondolatnak vagy érzésnek. Különben biztosan kudarcot vallok. Ha észreveszem, hogy bűnös keserű, félelemre ösztönző, gőgös, neheztelő, hazug, elbátortalanító (stb.) gondolatok bukkannak fel bennem, mindenképp kezdenem kell velük valamit. Máskülönben lehetőséget adok az ellenségnek arra, hogy eluralja az életem bizonyos területeit. Felelős vagyok a saját érzelmeimért és gondolataimért.

Ha Krisztusban vagyok, akkor nem az érzelmeim és a gondolataim uralkodnak felettem, hanem Jézus uralkodik ezek felett.

Krisztushívőként engem Isten arra tanít, hogy utasítsak el minden bűnös vagy hamis gondolatot és indíttatást, és helyettesítsem be őket az Ő Igéjéből származó igazságokkal. Ha elsajátítom azt a képességet, hogy azonnal szembeszegüljek minden bűnös gondolattal és indíttatással, valamint Isten igazságával helyettesítsem be őket, képessé válok arra, hogy szorosabb közösségben járjak az Úrral, még inkább megtapasztaljam a szeretetét, és gazdagodjon a lelki életem a mindennapok kihívásai közepette.
IMÁDSÁG

Uram! Azt választjuk, hogy csak Te, egyedül Te foglalhatod el szívünk trónusát. Alávetjük magunkat a Te Hatalmadnak. Te vagy az egyetlen létező igaz Isten. Te vagy egyedül érdemes szeretetünk, imádásunk, tiszteletünk, áhítatunk és alárendelődésünk teljességére. Irántunk való szereteted mértéke sokkal hatalmasabb annál, minthogy azt teljes egészében felfoghatnánk; elég csak keresztedre és mindarra tekintenünk, amit értünk tettél és teszel. Segíts, hogy teljes mértékben Neked tudjuk szentelni magunkat. Segíts, hogy mindig észrevegyük ezeket a buktatókat, és Hozzád forduljunk azért az erőért, amelyre szükségünk van ahhoz, hogy engedelmeskedjünk Neked és megfelelő legyen a kapcsolatunk Veled. Jézus ereje az, amelyre minden pillanatban szükségünk van. Alakítsd át úgy a szívünket, az elménket és az életünket, hogy megdicsőíthessünk Téged! Segíts annak a valóságában járni, hogy új teremtmények vagyunk Krisztusban, valamint hogy meghaltunk a régi önmagunknak és ennek a világnak egyaránt. Istennek élünk Jézus által! Amen.

Kapcsolódó igehelyek:

A motivációimról:
  • Ne félj, Ábrám, én az oltalmazód vagyok, és igen nagy lesz a jutalmad! (Ter 15,1)
  • “Hasonló a mennyek országa a szántóföldbe rejtett kincshez. Egy ember megtalálta, újra elrejtette, aztán örömében elment, eladta mindenét, amije csak volt, és megvette a szántóföldet.” (Mt 13,44)
  • ‘Szeresd Uradat, Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből, teljes elmédből és minden erődből!’ (Mk 12,30 A Főparancs)
  • “Ha valaki hozzám jön, és nem gyűlöli apját és anyját, feleségét és gyermekeit, fivéreit és nővéreit, sőt még saját életét is, nem lehet az én tanítványom.” (Lk 14,26)*
Hogy szükségem van időre/közösségre Istennel:
  • A te igéd lámpás a lábamnak, s ösvényeimnek fényesség. (Zsolt 119,105)
  • De ő ezt válaszolta: »Írva van: ‘Nem csak kenyérrel él az ember, hanem minden igével, amely az Isten szájából származik’«. (Mt 4,4)
  • Boldogok, akik éhezik és szomjazzák az igazságot, mert ők kielégülést nyernek. (Mt 5,6)
  • Jézus pedig így folytatta: »Az én eledelem az, hogy annak akaratát cselekedjem, aki küldött engem, hogy elvégezzem az ő művét.  (Jn 4,34)
  • Jézus azt felelte nekik: »Én vagyok az élet kenyere. Aki hozzám jön, nem fog éhezni, és aki bennem hisz, sohasem szomjazik meg.  (Jn 6,35)
Telve lenni a Szentlélekkel:
  • Ő Szentlélekkel és tűzzel fog megkeresztelni titeket.  (Mt 3,11)
  • A Lélek az, ami éltet, a test nem használ semmit. Az igék, amelyeket én mondtam nektek, Lélek és élet. (Jn 6,63)
  • Mert a test törekvése a halál, a Lélek törekvése pedig élet és béke. (Róm 8,6)
  • Azt mondom tehát: Lélek szerint járjatok, és ne teljesítsétek a test kívánságait! (Gal 5,16)
Felelősséget vállalni önmagamért:
  • Nem boldogul, aki bűneit palástolja, de irgalmat nyer, aki megvallja s elhagyja azokat.  (Péld 28,13)
  • Amint akarjátok, hogy cselekedjenek veletek az emberek, ti is hasonlóképpen cselekedjetek velük.  (Lk 6,31)
  • Mert mindnyájunknak meg kell jelennünk Krisztus ítélőszéke előtt, hogy mindenki elvegye a bérét, aszerint, hogy jót vagy gonoszat cselekedett testében. (2Kor 5,10)
  • A test cselekedetei nyilvánvalók: paráznaság, tisztátalanság, bujaság, bálványimádás, mágia, ellenségeskedés, viszálykodás, versengés, harag, veszekedés, széthúzás, szakadás, irigykedés, részegeskedés, tobzódás és hasonlók. Ezekről előre mondom nektek, mint előbb is mondtam, hogy akik ilyen dolgokat tesznek, nem nyerik el Isten országát.  (Gal 5,19-21)
  • Ne vezessétek félre magatokat: Istent nem lehet kijátszani. Mert amit az ember vet, azt fogja aratni is; hiszen aki testének vet, a testből arat majd romlást, aki pedig a Léleknek vet, a Lélekből arat majd örök életet. Ne fáradjunk bele a jótettekbe, mert ha el nem lankadunk, annak idején majd aratni is fogunk.  (Gal 6,7-9)
Krisztus iránti engedelmességre bírni a gondolataimat:
  • Harcunkkal leromboljuk a terveket, és minden magasságot, amely Isten ismerete ellen ágaskodik, és fogságba ejtünk minden értelmet, Krisztus iránt való engedelmességre.  (2Kor 10,4-5)
  • Egyébként, testvérek, arra irányuljanak gondolataitok, ami igaz, ami tisztességes, ami igazságos, ami tiszta, ami szeretetreméltó, ami dicséretes, ami erényes és magasztos.  (Fil 4,8)
  • Mert nem a vér és a test ellen kell küzdenünk, hanem a fejedelemségek ellen, a hatalmasságok ellen, a sötétség világának kormányzói ellen, a gonoszságnak az ég magasságaiban lévő szellemei ellen. (Ef 6,12)
* Megjegyzés a Lk 14,26-hoz: A Második Főparancs, hogy úgy szeressünk másokat, mint saját magunkat. Vagyis Jézus nem azt mondja, hogy gyűlöljük a családtagjainkat. Ennek a résznek az a jelentése, hogy a Jézus iránti szeretetünknek olyan nagynak kell lennie ahhoz képest, ami a szeretteink iránt van bennünk, hogy ez utóbbi gyűlöletnek" tűnjön az Iránta való szeretetünkhöz képest. És bár ellentmondásnak tűnik, csak akkor tudunk egészséges, igaz keresztény szeretetet tanúsítani mások felé, ha Jézust végtelenül jobban szeretjük náluk.


A fenti írás April Cassidy (The Peaceful Wife) Top 5 Pitfalls on This Journey c. bejegyzésének fordítása. Az eredeti hivatkozások az angol változatban találhatóak meg. A Peaceful Wife-fordításokat a szerző írásos engedélyével készítem. Az összes eddigi Peaceful Wife-fordítást erre a linkre kattintva találhatod meg.

Népszerű bejegyzések