Tridenti mise – ezt kell tudnod az első alkalom előtt

Nem egy embert vittem már el hagyományos rítusú misére vagy győztem meg róla, hogy elmenjen, ahogy én se csecsemőként kezdtem ilyenre járni, hanem 17 évesen... Úgyhogy tudom, az egyszeri katolikus izgul az első alkalom előtt, nem ront-e el majd valamit. Ezért összegyűjtöttem, amit tudnod kell, mielőtt részt veszel az első régi rítusú miséden.


1. Nem kell bekapcsolódnod, ha nem tudod, mit kell mondani.

Az első tridenti misém előtt azt a tanácsot kaptam, hogy ne görcsöljek azon, ha nem tudom, mikor mit kell mondani/énekelni. Manapság mindenki az aktív részvételt hangsúlyozza, holott semmi nem történik, ha te nem mondasz semmit. Ugyanis a pap végzi a misét. Isten meg fogja érteni, ha azért nem kapcsolódsz be, mert nem tudod, mit kell mondani. Majd belejössz. Egyszer csak azon kapod majd magad, hogy tudod fejből a hosszú latin szövegeket is, ha elég gyakran jársz el tridenti misére.

2. Fel tudsz készülni otthon.

A youtube-on meg tudod nézni, hogy néz ki egy ilyen mise, pl. itt. Aztán van egy remek képregény is róla, ami szépen elmagyaráz mindent. Ezt a riportfilmet is ajánlom, valamint a mise leírását.

3. Kapsz a templomban segítséget.

Ha Budapesten mész el misére a Váci utcai Szt. Mihály-templomba, akkor előtte magadhoz tudsz venni egy könyvet, amelyben benne van, mikor mit kell mondani és csinálni, valamint az énekek is. Egy átlátszó dobozban szoktak lenni a templom közepénél. A mozgásokban pedig utánozhatod a többieket.

4. Nyelvre és térdelve lehet csak áldozni.

Nyilván ha egészségügyi okból nem tudsz letérdelni, megáldozhatsz állva, de mindenki nyelvre és térdelve áldozik úgy, hogy sorban végigtérdelünk az áldoztatórácsnál. És még valami: nem mondjuk áldozás előtt, hogy ámen, hiszen nem vagyunk lutheránusok, akik azt gondolják, a kenyér a vétel pillanatában lesz Krisztus testévé, mégpedig attól, hogy hisznek benne.

5. Nem keltesz botrányt, ha nem feded be a fejedet.

Szerintem jó lenne, ha minden nő fedett fővel lenne jelen a templomban, és sokan így is vesznek részt a hagyományos rítusú misén, de sokana mások meg nem (legalábbis Budapesten). Senki se fog kinézni vagy beszólni, ha fedetlen fővel vagy, de azért én ajánlanám a dolgot. Nem mások miatt: Isten és magad miatt.

6. Nem visel minden nő szoknyát vagy öltözik elegánsan.

A mise randevú Istennel, ezért én a leggyönyörűbb és legnőiesebb ruháimban szoktam menni. De nem mindenki tesz így. Te se leszel kinézve. Én azért ajánlanám, hogy szoknyában és elegánsan jelenj meg. De nem előírás. Amit be kell tartani, az az, hogy ízléses legyen a kinézeted. Tapadós, átlátszó, mélyen dekoltált, ujjatlan ruhákat és a miniszoknyát kerüld. Ha nadrágot veszel fel, figyelj arra, hogy eltakard a felsőddel a fenekedet. Ma a nők fel se fogják, hogy a nadrágjaikban teljesen kirajzolódik a fenekük és a combjuk, ami pedig erköcstelen.

7. Mise után van a pénzszedés.

Legalábbis a Váci utcán nem mise közben, hanem utána tudod odaadni a hozzájárulásodat. Egy ministráns odaáll a kijárathoz és bedobod a kosarába az összeget, amit oda akarsz adni.

8. Az olvasmányok, a prédikáció, a hírdetések és az énekek többsége magyarul van.

Noha a liturgia nyelve a latin, amit értened kell, népnyelven zajlik. Amúgy a legtöbb latin nyelvű dologról úgyis tudni fogod, micsoda, már csak a dallama meg az általános műveltséged miatt.

9. Nincs tapizás.

Nem fogjuk meg egymás kezét a Miatyánkkor, aminek amúgy csak az utolsó sorát mondjuk, a többi a papé. „Béke veled"-kézfogás sincs. (Azt hiszem, ezt nevezik introvertált mennyországnak. :-) )

10. Más a naptár.

Van, hogy máskor vannak bizonyos szentek ünnepei. A szentlecke és az evangélium is eltér a novusordóstól.

11. Több helyen is van az országban.

A legismertebb kétség kívül a vasárnap 10:00-kor kezdődő budapesti alkalom, de van tridenti mise még hétköznap is a pesti ferenceseknél, valamint havi egyszer Sümegen. A teljes lista itt található, de érdemes utánaérdeklődni, élnek-e még ezek az alkalmak, mert négy éve frissült utoljára az oldal. Felvidékieknek ezt az oldalt ajánlom. Ha pedig külföldön élsz, ezt.

*

Vannak még különbségek, de azok kiderülnek a linkelt anyagokból. Ha pedig elrontasz valamit? Annyi baj legyen! Senki se azért van ott, hogy téged figyeljen és feletted ítélkezzen.

Amennyiben van még kérdésed, tedd fel nyugodtan, szívesen segítek.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A biztonságos szex hazugsága

Az Antikrisztus tizenkét egyházromboló trükkje

Démonok vallanak a zsinat utáni Egyházról