Női papság

Egyre több hang követeli a nők pappá szentelését. Igazából ez azt mutatja, hogy a katolikusok se értik már Isten nemekkel kapcsolatos tervét.

Vannak, akik számára a feminizmus elleni harc kimerül a nők lekicsinylésében és kioktatásában.

De a probléma nem az, hogy egy nő ne tudna x vagy y feladatot megoldani. Mert lehet, hogy vannak nők, akik akár jó papok is lehetnének technikai szinten, mondjuk jól prédikálnának, gyóntatnának, jó szervezők lennének stb.

A gond nem a képességek hiánya, hanem hogy nem erre születtünk.

Ha valami ellentétes a természetünkkel, az nem feltétlen jelenti azt, hogy nem teljesítenénk benne jól, hanem hogy nem tudjuk benne ki- és megélni azt, akik vagyunk.

A papság az egyik formája annak, ahogy egy férfi meg tudja élni a férfiasságát. A pap vezető, a pap atya, a pap harcos.

Egy női pap nem lenne más, mint katolikus transzvesztita.

Ez viszont nem csak a papokra igaz. Egy nőnek nem csak papként, de ministránsként, áldoztatóként és felolvasóként se lenne semmi keresnivalója a templomban. Színtiszta transzvesztitizmus mindegyik  gyakorlat, még ha jó szándékúak is, akik részt vesznek benne.

frissen szentelt anglikán papnő (f)

Fontos elmondani, hogy nem azért nem lehetünk papok, és nem szabadna, hogy ministránsok, áldoztatók, felolvasók legyünk, mert méltatlanok vagyunk hozzá; nem is azért, mert alkalmatlanok vagyunk rá; hanem mert más a szerepünk.

Mi, nők vagyunk az élet (potenciális) hordozói, vagyis szentségtartók, akiket a férfi védelmez. A mise nyelvére lefordítva a szentségtartó a nő és a pap meg a ministránsok azok, akik védelmezik, szolgálják. A pap Krisztus, a férfi, a nő pedig az Egyház. A férfi a cselekvő, aki ad, a nő pedig, aki befogad. Mindkét szerep értékes és nélkülözhetetlen, hiszen egyik sincs meg a másik nélkül.

Ha egy nő szolgálhat a szentélyben, akkor az egész szimbolika tönkremegy.

A világ egy nagy nász, egy mélységesen mély szerelem Isten és az ember között, ez a szentmise is, eljön a menyasszonyhoz (Egyház) a vőlegény (Krisztus) és egyesülnek.

Hogy sajnos egyfajta prüdériából és a nemiség XXI. századi meg nem értése miatt ezt nem halljuk, attól még így van.

Az, aki a nők pappá szentelését akarja, vagy nem érti, mi a nő szerepe, vagy lenézi ezt a szerepet. Esetleg mindkettő.

Majd ha a lányok és a nők kivonulnak a szentélyből, és úgy általában véve nem az árad a miséről és az Egyházról, hogy az valami nyálas, feminin, vénasszonyos dolog, akkor lesz elég férfi, aki pap akar lenni. 

A gond nem a paphiány. Nem a papi hivatás van válságban, hanem a férfi- és vele együtt a női hivatás. Férfihiány van! De nőkkel se állunk jobban, mert aki nők vannak, azok se nők igazán, tisztelet a kivételnek.

Ha lesznek nők, akik játszhatják a papot, nem oldódik meg a válság. Se a papságé, se a saját életüké. Még kevesebb férfi akar majd pap lenni, ezek a nők pedig, miután elmúlt a siker édes íze, meg fogják érezni, hogy boldogtalanok, mert a nemük elleni, vagyis Teremtőjük elleni lázadásban élnek, ami maga a pokol.

Higgyétek el, nélkülözhetetlen, komoly, heroikus hivatás nőnek lenni. Nincs szükségünk rá, hogy férfihivatásokat aggassunk magunkra. A női hivatások is épp eléggé felemelnek minket!

Elég csak arra gondolnunk, hogy Isten után a legnagyobb személy a mennyben egy családanya, egy egyszerű háziasszony, Szűz Mária. Ha őt követjük – elsősorban alázatban – sok pap, sok férfi fölé emelkedhetünk.

„Mint a szentek minden egyházában, az asszonyok hallgassanak az összejöveteleken. Nincs megengedve, hogy beszéljenek, hanem engedelmeskedjenek, amint a törvény is mondja.

Ha valamit tudni akarnak, kérdezzék meg otthon a férjüktől, mert asszonyhoz nem illik, hogy beszéljen az összejöveteleken."

(1Kor 14,34-35)


„Az asszony csendben tanuljon, teljes alázatossággal. Nem engedem, hogy az asszony tanítson, és a férfi fölé kerekedjék: maradjon csak csendben. Mert Ádámot alkottatott először, Éva azután, és nem Ádámot szedték rá; az asszonyt azonban rászedték, és engedetlenségbe esett. Gyermekek szülése által fog üdvözülni, ha megmarad a hitben, a szeretetben, a szentségben és a józanságban."

(1Tim 2,11)

Népszerű bejegyzések