A férfiak három típusa

Az alábbi írás Debi Pearl Created To Be His Help Meet c. könyvének egy részlete, melyet lefordítottam nektek. A férfiakat három fő típusba osztja és segít abban, hogy megértsük és jól szeressük a férjünket a típusa alapján. Egy-egy típushoz a Váratlan utazásból választottam szereplőket, akik a legerőteljesebben megjelenítik ezeket a típusokat. A könyv egyébként szerintem a legjobb feleségeknek szóló olvasmány, ajánlom mindenkinek, aki olvas angolul! 


A férfiak nem egyformák. Arra jutottam, hogy három alapvető típusba sorolhatjuk őket. 

A különböző típusok megfigyelhetőek már csakúgy egy egyévesnél is, mint egy harmincévesnél. Úgy látszik, Isten valamennyi férfit úgy alkotta, hogy megmutassa szentháromságos természetének egy-egy oldalát. Egyetlen férfi se tudja egymaga felragyogtatni a teljességében, milyen az Isten. Ha egy férfi mindhárom típust magába foglalná, tökéletes lenne, de még sosem találkoztam ilyennel, nem is hallottam, de még a történelemkönyvekben és regényekben se olvastam olyan férfiról, aki mindhárom típus tökéletes harmóniáját hordozta magában. Minden bizonnyal Jézus lehetett ilyen. A legtöbb férfiből van egy kicsi mindegyikből, de egy típus dominál bennük. Nincs annál szerencsétlenebb és szánalmasabb dolog, mint amikor egy férfi másképp akar viselkedni, mint aki ő valójában. Képzeld csak el, milyen volna, ha John Wayne és Mr. Rogers megpróbált volna szerepet cserélni. Ahogy szemügyre vesszük a három típust, valószínűleg meg tudod majd állapítani, melyik típusba tartozik a férjed, és mennyiben voltál átok vagy épp áldás a számára. 

Mire egy fiatal nő férjhez megy, kialakul benne a kép arról, milyennek kéne lennie a férjének. A férfiak, akiket ismer, valamint a könyv- és filmszereplők minden nő számára példát nyújtanak arra, milyen is lehet a tökéletes férfi. Szegény fiúk! Nem teszik könnyebbé számukra az életet az ideáljaink. Sohasem tökéletesek – távol vannak tőle. Isten mindannyiuknak olyan természetet adott, amely részben olyan, mint az Övé, de sosem teljesen. Ha még hozzáteszed a képhez, hogy minden férfi bukott emberi természettel bír, gondolkozóba eshetsz, vajon miért kéne egyáltalán hozzákötnöd az életed egyhez is Ádám fiai közül. De Isten azzal a megmagyarázhatatlan vággyal teremtett minket, hogy egy férfi akarjon minket, és a hormonjaink is erőteljesen azon dolgoznak, hogy összehozzanak velük. Ha egy lány abban a helyzetben találja magát, hogy hozzáment egy férfihoz, aki nem olyan, mint amilyennek szerinte lennie kéne, ahelyett, hogy igazodna hozzá, általában azzal tölti a házassága hátralevő részét – amely a legtöbbször  nem tart túl soká –, hogy megpróbálja megváltoztatni a férjét olyanná, amilyennek szerinte lennie kéne. A legtöbb fiatal lány épp csak hogy férjhez ment, mikor már észre is veszi, hogy nem egy tökéletes férfihoz ment hozzá. Ahelyett, hogy siránkoznál a „sorsodon", kérj inkább bölcsességet Istentől. A bölcsesség azt jelenti, tudod, mit „vettél", mikor hozzámentél ahhoz a bizonyos férfihoz, és megtanulsz alkalmazkodni hozzá úgy, ahogy van, és nem amilyennek látni szeretnéd. 

A férfiak különbözőek. A férjed valószínűleg nem olyan lesz, mint az édesapád vagy a bátyád, vagy a kedvenc romantikus regényed férfi főszereplője. A férjeink Isten képmására teremtettek, és mindenféle férfire szükség van ahhoz, hogy csak egy kicsit is közelebb kerülhessünk a teljes képhez. Egy férfi se nyújt tökéletesen kiegyensúlyozott képet; ha így lenne, túlságosan isteni lenne ahhoz, hogy egyáltalán szüksége legyen rád. Isten tökéletlen nőket ad hozzá tökéletlen férfiakhoz, hogy örököstársak lehessenek az élet kegyelmében és együtt valami többé válhassanak, mint amik külön-külön valaha is lehettek volna. Ha háborút vívsz a hiányosságaival szemben és megpróbálsz domináns lenni azokon a területeken, ahol ő nem az, mindketten el fogtok bukni. Viszont ha szereted és támogatod őt a hibáival együtt és anélkül, hogy magadhoz ragadnád az irányítást, mindketten sikeresek lesztek és növekedni fogtok. 

Clive Pettibone (parancsnok) 

Parancsnok 


Isten domináns – szuverén és mindenható. Azonban látnok is – mindentudó és véghez akarja vinni a terveit. És Isten még állhatatos is – ugyanolyan volt tegnap, mint amilyen ma, és amilyen holnap lesz és mindörökre, a mi hűséges Főpapunk. A legtöbb férfi Isten egyik aspektusát jeleníti meg e közül a három közül. Egyetlen egy férfi sincs, aki tökéletes kiegyensúlyozottságban lenne Isten képmása. 

Néhány férfi dominánsabbnak születik, mint a többi, és ezzel együtt kevesebb bennük a kedvesség. Gyakran kötnek ki olyan pozícióban, amelyben más férfiakat irányíthatnak. Parancsnokoknak fogjuk hívni őket. Született vezetők. A többi férfi gyakran választja őket katonai vezetőknek, politikusoknak, prédikátoroknak, vállalat- vagy üzletvezetőknek. Winston Churchill, George Patton és Ronald Reagan a domináns férfi mintapéldái. Mivel világunknak csak kevés vezetőre van szüksége, Isten – úgy tűnik – limitálja a Parancsnokok számát. Ezek a férfiak olyanok, mintha egy magas hegy tetejéről tekintenének végig az életen; a nagy egészet látják az egyéni szükségletek helyett. Arról ismeretesek, hogy elvárják a feleségüktől, hogy mindig a szolgálatukra álljon. Egy Parancsnok nem akarja, hogy a felesége belefolyjon bármibe, ami megakadályozza őt abban, hogy őt szolgálja. Ha azzal áldott meg az Ég, hogy egy kemény, erélyes férfihoz mentél hozzá, aki szeret parancsolgatni – velem is ez történt –, akkor nagyon fontos megtanulnod, hogyan kérj valamit úgy, hogy közben ne kérdőjelezd meg a férjed tekintélyét. 

Igencsak kevés levelet kapunk Parancsnokok feleségeitől. A Parancsnokok kevésbé toleránsak, így gyakran elhagyják követelőző feleségüket, mielőtt egyáltalán annak lehetősége lenne rá, hogy észrevegye, közel került ahhoz, hogy tönkremenjen a házassága. Mire rádöbben, hogy súlyos problémáik vannak, valószínűleg már elvált anyaként találja magát, aki épp ahhoz keres segítséget, hogy miképp is nevelje fel egyedül a gyerekeit. Egy nő harcolhat, amíg csak bele nem kékül, de a Parancsnok nem fog behódolni. A behódolás teljesen ellentétes a személyiségével. Nem olyan bizalmas vagy sebezhető, mint a többi férfi, vagyis nem osztja meg a feleségével az érzéseit vagy a hivatását. Úgy tűnik, nagyon jól megvan egyedül. Szörnyű kirekesztve lenni. Egy nőnek, aki Parancsnokhoz ment hozzá, ki kell érdemelnie a helyét a férje szívében azáltal, hogy bizonyítja, mellette áll – hűségesen, kitartóan és engedelmesen. Ha elnyerte a bizalmát, nagyrabecsülése szélsőséges mértéket fog ölteni. 

A Parancsnok feleségének a nap minden percében készenlétben kell lennie. A férje tudni akarja, hol van, mint csinál és miért csinálja. Gondolkodás nélkül helyreigazítja. Akár tetszik, akár nem, az irányítás a vérében van. 

Nehezebb iga jutott osztályrészül azoknak a nőknek, akik Parancsnokhoz mentek hozzá, mint a legtöbbeknek, de igencsak kifizetődő iga lehet ez. Bizonyos szempontból könnyebb segítőtársként funkcionálnia, mert sosincs rá lehetősége, hogy ő kerüljön irányító helyzetbe. Nincsenek szürke területek; mindig pontosan tudja, mit vár el tőle a férje, ezért biztonságban és nyugalomban szolgálhatja őt. 

A Parancsnok érzi, hogy kötelessége és felelőssége más embereket vezetni, ezért ezt meg is teszi, akár akarják, akár nem. Érdekes módon a nyilvánosság ezzel a viselkedéssel szemben a legelfogadóbb. Igencsak kevés ember bír elég önbizalommal ahhoz, hogy egymaga elkezdjen valamit, és a hiba lehetősége is visszatartja őket. A Parancsnok készen áll arra, hogy megragadja az alkalmat, amely miatt Isten ezeket a fenséges férfiakat megteremtette. Útjuk nem könnyű, ahogy Jakab is mondja: „Testvéreim, ne akarjatok nagyon sokan tanítókká lenni. Tudjátok meg, hogy ezzel csak annál súlyosabb ítélet vár rátok." (Jak 3,1) 

2001. szeptember 11-én, amikor a World Trade Centert lerombolták, egy másik gép is repült Pennsylvania felett, amelyet terroristák el akartak téríteni. Mr. Todd Beamer is azon a gépen volt. Ő mondta az azóta híressé vált mondatot, melyet mindannyian hallottunk „Let's roll." (Gyerünk!) Minden valószínűség szerint kemény Parancsnok típusú férfi volt. Ő és a hozzá hasonlóak azok, akik kétségbeejtő helyzetekben magukhoz ragadták az irányítást, megmentve megannyi életet, miközben a sajátjukat feláldozták. Borzalmasan is elsülhetett volna a dolog, ha hibát vét, de Mr. Beamer felmérte a helyzetet, döntést hozott és aszerint cselekedett. Tudta, hogy a többiek élete a kezében van. Komoly felelősséggel járt, de megtette, amit meg kellett tennie. 

Azóta sem felejtettem el, mennyire erős és királynői módon viselkedett Mr. Beamer fiatal özvegye, amikor a támadások után a tv-ben láttuk. Egy jó Parancsnok a nagy egészet szemléli és megpróbál annyi embernek segíteni, amennyinek csak lehet, akkor is, ha a saját életébe vagy azokéba kerül, akiket szeret. Ha tisztességes személyiség, akkor anyagi veszteséget is el fog szenvedni azért, hogy azokat vezesse, akiknek szükségük van rá, de végül általában jól fog kijönni a helyzetből. Ha nem tisztességes, akkor önző lesz és arra fogja használni, amije van, hogy elérje mindazt a maga számára, amit akar. 

Egy Király Királynét akar maga mellé. Ez az oka annak, hogy egy Parancsnok hű feleség után vágyakozik, akivel meg tudja osztani a hírnevet és a dicsőséget. Egy nő rajongása nélkül a sikerei nem is olyan hangosak. Ha egy feleség idejekorán megtanulja élvezni az előnyöket, amelyek azzal járnak, hogy a második helyet foglalja el, és nem veszi sértésnek a férje keményfejű céltudatosságát, akkor ott ülhet majd az ura jobbján, aki rajongással veszi majd körül, mert ez a férfitípus teljesen odáig lesz az asszonyáért és magasztalni fogja őt. A felesége lesz a legközelebbi, sőt, gyakran egyetlen bizalmasa. Az évek előrehaladtával a Parancsnok engedékenyebbé és gyengédebbé válhat. A felesége pedig rejtett utakat fedez majd fel a szívéhez. 

Ha egy királyhoz mentél hozzá, a tisztelet és a megbecsülés olyan dolgok, amelyeket napi szinten meg kell neki adnod, ha azt akarod, hogy Isten jószándékú, őszinte, erős és megelégedett embere lehessen. Benne rejlik a lehetősége, hogy fantasztikus vezetővé váljon. Sose szégyenítsd meg, ne kicsinyeld le és ne hagyd figyelmen kívül az eredményeit. Legyen az az életcélod, hogy a királynéjává válj! 

Ha egy Parancsnok felesége ellenáll a vezetésének, akkor az készen fog állni rá, hogy tovább lépjen nélküle. Ha nem komoly keresztény, nem fogja zavarni, ha válás lesz a vége. Mint Ahasvérus, Perzsia királya, ha az asszonya dacol vele, lecseréli a nőt egy másikra és vissza se néz. Ha keresztény meggyőződése visszatartja attól, hogy elváljon, továbbra is makacsul parancsolgatni fog, a feleségét pedig mindenki szerencsétlen vénasszonyként fogja ismerni. 

Ha a Parancsnoknak nem sikerült megfelelő képességekre szert tennie a munkához és így kevés sikert ér el, hajlamos lesz történeteket kitalálni magáról és addig traktálni ezekkel a többieket, míg elegük nem lesz belőle. Ha elhagyta a feleségét és elvesztette a gyermekeit, vagyis jogos „királyság" nélkül maradt, visszataszítóan szószátyárrá fog válni.    

A rossz útra tért Parancsnok nagy eséllyel válik bántalmazóvá. Fontos a szemünk előtt tartani, hogy az, miképpen reagál egy Parancsnok, nagyban függ attól, mennyire tiszteli a felesége. Legyen hívő vagy hitetlen, ha egy Parancsnokkal tisztelettel és nagyrabecsüléssel bánnak, egy jó segítőtárs azt fogja észrevenni, hogy csodálatosan védelmező és támogató a férje. A legtöbb házasságban a viszály gyökere nem az, hogy a férfi kegyetlen vagy gonosz; hanem hogy engedelmességet, tiszteletet és nagyrabecsülést vár el, amelyet nem kap meg, és erre rosszul reagál. Ha a feleség betölti a szerepét mint segítőtárs, a Parancsnok másképp fog viselkedni. Természetesen van néhány férfi, aki annyira kegyetlen és erőszakos, hogy még akkor is bántalmazni fogja őt vagy a gyerekeket, ha a feleség jó segítőtárs. Ilyen esetben az asszony kötelessége, hogy a megfelelő szerv segítségéhez folyamodjon, hogy az Isten igazságosztó kezévé válhasson. 

A Parancsnok általános szabályként nem viszi ki a szemetet és nem takarít fel a kukák körül. Inkább megszervezi és megparancsolja valakinek, hogy tegye ezt meg. Minden nő, aki a Parancsnokából kedves szemétkidobó fickót próbál faragni, azon fogja magát kapni, hogy ő került kidobásra. 

A Parancsnok beszélni akar a terveiről, ötleteiről és véghez vitt munkáiról. Nagyon objektív és érzelemmentes, és nem élvezi az üres csevegést. Férfiként úgy szemléli a világot, mint aki egy magas hegy tetejéről tekint le; a távoli célt látja maga előtt. A feleségétől várja el, hogy segítsen neki emlékezni az egyének szükségleteire. 

A Parancsnok típus érzi magát a legkellemetlenebbül, sőt, egészen el van veszve, ha betegekkel, haldoklókkal vagy olyanokkal kell törődni, akiken nem lehet segíteni. Ha nincs remény, nincs szükség Parancsnokra. 

Egy született vezető olyan férfi, aki ha szükséges, alkalmazni tudja a szabályokat a különböző szituációkban a többség javára. 

Malcolm McEwan (látnok) családja körében 

Látnok 


Isten Látnok, ahogyan azt a Szentlélekre tekintve láthatjuk. Néhány férfit úgy teremtett a saját képére, hogy természetének erre az oldalára hasonlítson. A próféták – legyenek bár hamisak vagy igaziak – általában ebből a típusból kerülnek ki. Páran közületek olyan férfiakhoz mentek hozzá, akik igazi felforgatók, a változás hívei és szívesen álmodoznak. Ezek a férfiak az egész családot képesek olyan kérdésekkel felzaklatni, mint hogy ünnepeljék-e a karácsonyt, kössenek-e polgári házasságot vagy ki kell-e vonnia magát egy kereszténynek az állami biztosítási rendszerből. Talán fontos kérdésről van szó, amellyel érdemes komolyan foglalkozni, de bizonyos mértékig ezeknek a férfiaknak csőlátása van és hajlamosak tendenciózusan egy dologra összpontosítani. Gyakran ők azok, akik szakadást okoznak a gyülekezetben, és akik megkövetelik a tanbeli tisztaságot és a megfelelő viseletet a helyes magaviselettel együtt. Ahogy egy prófétához illik, arra szólítják fel az embereket, hogy vállalják a felelősséget a következetlenségeikért. Ha nincs bennük elég bölcsesség, igazán irritáló figurákká válhatnak, akik minduntalan a saját elképzeléseiket erőltetik, arra kényszerítve másokat, hogy azon az úton járjanak, amin ők. Az egyik Látnok a marihuána legalizálásáért kampányol, a másik meg azért, hogy tiltsák be az abortuszt. A legtöbb csak a ház körül ül és panaszkodik, de a lelke mélyén mind Látnok. 

A Látnokok gyakran tehetséges emberek vagy igazi felfedezők, és biztos vagyok benne, hogy ez a típus hódította meg a Vadnyugatot, azonban nem ők voltak a farmerek, akik megművelték. Manapság a Látnokok utcai prédikátorok, politikai aktivisták, megannyi fővonalbeli társadalmi ügy szervezői és kezdeményezői. Szeretnek konfrontálódni, és gyűlölik a status quot. „Miért hagynád meg olyannak, amilyen, ha meg is változtathatod?" Ők azok a férfiak, akik megóvják a világ többi részét attól, hogy egyhelyben topogjon vagy egyhangúságba süppedjen. A Látnok telve van a vággyal, hogy szavai, zenéje, írásai, hangja, művészete vagy tettei révén kommunikáljon. Ő a „pusztába kiáltó szava", mely arra törekszik, hogy megváltoztassa az emberiség viselkedés- vagy gondolkodásmódját. A jószándék nem mindig óvja meg a Látnokot attól, hogy ártson másoknak. Képesek rá, hogy úgy megkeverjék a pudingot, hogy végül egy mérgező szutyok kerüljön ki a kezeik közül, ha nem elég bölcsek. Egy ostoba asszony tovább mérgezheti a helyzetet a negatív megjegyzéseivel, de úgy is tehet, hogy rámutat, jó az a puding, és bölcsebb úgy hagyni, ahogy van. Minden Látnoknak egy jó, bölcs, megfontolt, kiegyensúlyozott feleségre van szüksége, aki optimistán szemléli az életet. 

Ha egy ilyen fickóhoz mentél hozzá, számíthatsz rá, hogy gazdag vagy szegény leszel, de arra nemigen, hogy középosztálybeli. Valószínűleg mindent feltesz egy lapra és mindent elveszít vagy épp vagyonra tesz szert, de nem igazán fog neki menni, hogy ugyanott dolgozzon harminc éven át minden nap reggel nyolctól délután ötig, hogy aztán a hátralevő éveiben megállapodott nyugdíjasként éldegéljen. Ha állandó munkája van, megeshet, hogy minden második nap jelenik meg a munkahelyén, vagy pedig úgy fog dolgozni heti nyolcvan órát, mint egy mániákus, és odalesz minden percéért. Talán vesz egy aligátorfarmot Floridában vagy egy sípályát Coloradoban, esetleg vesz egy régi lakókocsit 150 000 dollárért abban a reményben, hogy ha felújítja, el tudja adni 1 000 000-ért, hogy aztán rájöjjön, annyira rossz már az állapota, hogy nem is lehet mozgatni. Aztán fogja majd a feleségét és a gyerekeit és ráveszi őket, hogy segítsenek leszedni a tetőt és kidobni a selejtes alkatrészeket, tegyék el a jó eszközöket a már így is dugig töltött garázsba, aztán készítsenek egy traktorhoz való utánfutót a tengelyből. Most, hogy van ilyenje, de állatai nincsenek, számíthatsz rá, hogy vesz három öreg és beteg tehenet és... Talán sosem lesz sok pénze, de tapasztalatokkal mindenképp gazdagodik majd. 

Most, hogy így nézem, lehet, a férjem nem is 100%-ig Parancsnok típusú, mert egy kicsit olyan, mint ez a Látnok. Egynél több alkalomra is emlékszem, mikor segítettem neki lerombolni valaki régi pajtáját, hogy hazavigyük a hulladékot és megtöltsük vele a mi régi pajtánkat. Ne felejtsd el, a legtöbb férfi két típus keveréke, bár az egyik jobban jellemző rá. 
 
Egy kis nemtörődömségre és vakságra van a Látnok feleségének szüksége, hogy élvezhesse az utazást. Ha ilyen a férjed, meg kell tanulnod két fontos dolgot (azon túl, hogy kérj fellebbezést). Sajátíts el egy kis rugalmasságot, és tanuld meg, hogy lehetsz mindig hűséges a férjedhez. Csodálkozni fogsz, mennyivel boldogabb leszel és mennyivel szórakoztatóbb lesz az élet, ha megtanulsz csak sodródni az árral – az ő árjával. Az élet igazi kalanddá válik. Azon kapod majd magad, hogy sajnálod a nőket, akik egy földhözragadt, állhatatos típushoz mentek hozzá. És mikor végre megérted, hogy nem kell, hogy a férjeddel egyetérts ahhoz, hogy kövesd őt, VÉGRE búcsút tudsz majd inteni az idegeskedő szüleidnek akkor is, ha épp azt ordítják, hogy egy elmebeteghez mentél feleségül. Az emberek csodálkozni fognak, hogy vagy képes szeretni és nagyra becsülni az uradat, de neked lesz igazad, mert látni fogod az igazi nagyságát. 

A nagyság a lélek beállítódását jelenti, nem pedig bizonyos teljesítményeket. Thomas Edison, noha nem úgy tűnt, nagyszerű volt a 999 elvetélt kísérlet után is, hogy megalkossa a villanykörtét. A Wright fivérek nagyszerűek lettek volna, ha felhagytak volna a holdkóros bringabütyköléssel és az „időpazarlással", hogy repülésre bírják őket? Ha a villanykörte sose működött volna és a repülőgép sosem szállt volna fel, senki sem emlékezne a nevükre ma már; ugyanazok az emberek volnának, az életük ugyanolyan teljes és a napjaik ugyanolyan megpróbáltatásokkal teliek lennének. Vajon azt gondolta a feleségük, hogy nagyszerű férfiak, mikor az utolsó petákjukat megint egy bukott ötlethez használták fel? Ha nem, gondolj csak bele, mit veszítettek.

Jasper Dale (látnok) 

A Látnok típusú férfinak szüksége van a felesége támogatására és értékelni fogja, ha szabadon adja neki. Nélküle egyedül érzi magát. Először egy kicsit nehéz lesz ezzel a fickóval együtt élni. A nagy, vad veszekedések kezdetben igen gyakoriak, ha egy kedves, normális lány (akinek egy Állhatatos apukája volt) megy hozzá egy ilyen „fura figurához". Vagy keserű szakítás lesz a vége (a feleség fog elválni tőle) már az első években, vagy pedig elhatározza az asszony, hogy megtanulja megbecsülni őt, mert igazán van benne mit szeretni. Csekély számú levelet kapok azoktól a nőktől, akik ilyen túlmozgásos, mindent felforgató férfiakhoz mentek hozzá. Akiktől általában a leveleket kapom, azok az anyósok, akik arra kérnek, tegyük helyre a vejüket. 

Sokan ezek közül a férfiak közül ragyogó lelkesedéssel és rajongással képesek beszélni. Ha Látnokhoz mentél hozzá, számíts arra, hogy szeret beszélni a legújabb ötleteiről, és lelkes támogatásodra, nem a kritikádra van szüksége. Később majd kritikusabban fog tekinteni a terveire, de az adott pillanatban maga az ötlet rendkívül felvillanyozza. Minden tevékenységre, amibe belevág, jut legalább ezer ötlet, és sokat ki fog próbálni, amit végül nem fejez be, és néha olyasmit visz végig, aminek semmi haszna sincs, te pedig „tudtad ezt már az elejétől fogva". Emlékeztetheted rá, hogy ha legközelebb támad egy ötlete, akkor le fogod rombolni a házasságotokat, de nem fogod tudni megváltoztatni. Csupán annyi fog történni, hogy az „ostoba ötleteit" mással osztja majd meg helyetted. 

Tanuld meg élvezni az utazást 

Pár évvel ezelőtt egy újdonsült házaspár elhatározta, hogy a mézesheteiket kerékpártúrával töltik. Megvolt a térkép, merre mennek, a biciklik és a kemping már készen álltak. Pár napnyi tekerés után az ifjú feleségnek feltűnt, hogy az ő drága férje rossz irányba készül menni. Megállította és megpróbálta megmutatni neki a térképen, hogy letért a tervezett útról. Az asszony mindig is jó térképolvasó volt és pontosan tudta, hol vannak. A férj viszont nem volt olyan ügyes mindebben, mégis vitatkozott a feleségével, hogy márpedig ők jó irányba tartanak. Később a nap folyamán neki is feltűnt, hogy rossz irányba mennek, de elhárította magáról a felelősséget, a táblákat okolta és elfogadható magyarázatot adott. De aztán újból rossz úton ment, a felesége pedig vitába szállt vele. A férj igyekezett korrigálni az útjukat, de sehová se jutottak. A feleség pedig meg is mondta a férjének, ha hibázott. A mézesheteknek ez a része nem igazán volt mézes. Sehogy se lehetett a férj véleményét megváltoztatni. Tudta, hogy igaza van, és ha nem is teljesen, hát akkor legalább annyira igaza volt, amennyire az adott körülmények között igaza lehet és semmiféle kritikát nem fogadott el. 

Mit lehet ilyenkor tenni? Az ifjú feleség nem volt túl elégedett azzal, ahogy viszonyultak egymáshoz a férjével, és meggyőzte magát róla, hogy akár ez várhat rájuk a közös életük további részében is. Ahogy átgondolta a dolgot, rájött, hogy a férjének nagyon fontos, hogy igaza legyen és az ő kezében legyen az irányítás, és igazából nem is olyan fontos, hogy melyik úton mennek. A lényeg az volt, hogy együtt tegyék meg az utat, nem pedig az, ahová el akarnak jutni. Isten a feleségre árasztotta kegyelmét és új szívet adott neki. Az újdonsült asszony elhatározta, hogy követi a férjét, bármilyen utat is választ, anélkül, hogy megkérdőjelezné a döntését. Így sokkal jobb lett a kedve és elkezdte élvezni a szép napot, a fiatalság örömeit, a szerelem szépségeit és tovább kerekezett azon az úton, amely elvitte őket arra felé, amerre minden házasságnak tartania kell, akkor is, ha nem a térkép szerint történt mindez. 

Ez a kis hölgy egy 100%-ig Látnok típusú férfihoz ment hozzá. (A férjem szerint a mindez jellemző a Parancsnokra is – a ford.) Megfelelő hozzáállással kezdte meg a házaséletüket: követte az urát oda, ahová ő csak vezette, függetlenül attól, hogy egyetértett-e vele vagy sem. Rugalmas volt és élvezte az utazást. Egy napon, ha a férje megbizonyosodik róla, hogy bízhat benne, hagyni fogja, hogy ő legyen a navigátora – de ő fogja learatni érte a dicsőséget, természetesen. A történet tanulsága a következő: az, ahogy gondolkozol, meghatározza, hogyan fogsz érezni, és az érzéseid befolyásolják, miképpen viselkedsz majd.

Ha Látnok a férjed, tanuld meg élvezni az utazást, hiszen ha egyszer majd készít egy jobb villanykörtét, azt akarja, hogy te gyújtsd fel elsőként a nagy nyilvánosság előtt. A te arcod lesz, amelyikre rátekint, hogy lássa az afeletti csodálkozásodat, milyen nagyszerű dolgot is vitt végbe. Te vagy a legfontosabb rajongója. Ha megérted, hogy a férjednek mennyire szüksége van rád, gyakorlatilag bármilyen körülmények között boldog leszel. 

Idővel a Látnok típusú férfi praktikusabbá válik. Ha olyan fiatalasszony vagy, aki az anyukája szerint egy futóbolonddal kötötte össze az életét, akkor valószínűleg egy Látnokhoz mentél hozzá. Most az a fontos, hogy elhatározd magadban, hűséges leszel hozzá és rugalmas; aztán hagyd álmodozni az álmodozódat. Dőlj hátra és élvezd az utazást! 

A világnak szüksége van Látnokokra, mivel ők azok, akik felhívják a figyelmet az álságos és igazságtalan dolgokra és legyőzik a sárkányokat. Magukat és másokat is magasabb ideálok felé indítják. Szinte mindenről tudják, hogy tegyék meg és készen állnak, hogy tanácsot adjanak másoknak. Idővel nem egy dologban kiválóságot érnek el.

Állhatatos 


Isten állhatatos, mint egy örökkévaló kőszikla, törődő, gondoskodó és hűséges, mint egy pap, aki Jézus Krisztushoz hasonlít. Az Úr sok férfit alkotott ilyennek. Állhatatosnak fogjuk hívni őket, ami azt jelenti, hogy kiegyensúlyozottak, nem hajlamosak a szélsőségekre. Az Állhatatos nem hoz hirtelen döntéseket és nem költi az utolsó fillérjét egy új ötletre. Nem is próbálja megmondani másoknak, hogy mit tegyenek. Igyekszik kerülni az összeütközéseket. Nem találja fel a villanykörtét, mint a Látnok, de ő lesz az, aki megépíti a gyárat és ő működteti a gyártósort, amelyen a villanykörte és a repülő készül. Nem ugrik a repülőgép orrába, hogy elvegye egy terroristától a kését, amíg nem bíztatja rá egy Parancsnok. Sosem fog forradalmat vezetni a kormányzat vagy az egyház ellen. Csendesen, magában fogja elutasítani mások képmutatását. Önzetlenül megharcolja a háborúkat, melyeket a Látnok robbant ki és a Parancsnok vezényel le. Ő építi az olajtankereket és műveli a földeket, csendesen neveli a gyermekeit és elégedetten hagyja, hogy a felesége tegye a maga dolgát. Általánosságban véve halálig hűséges lesz a nejéhez és abban az ágyban fog meghalni, amelyben az elmúlt negyven-ötven évben álomra hajtotta a fejét. Az idősebb, elvált nők a saját kárukon tanulhatták meg értékelni azt a békét és biztonságot, és ezért egy kedvesen állhatatos jellemű férfira vágynak, ők azonban ritkán elérhetőek a számukra – hacsak az ostoba feleségük el nem hagyta őket. Ezek a férfiak elégedettek azzal a nővel, akit ifjú korukban elvettek. 

Stuart McRae (állhatatos) 

Örömek és megpróbáltatások 

Megvannak a maga előnyei és nehézségei is annak, ha egy Állhatatoshoz mentél hozzá. Pozitívum, hogy a férjednek nincsenek túlzó elvárásai. Nem várja el, hogy a szolgálója legyél. Nem kell azzal töltened a napjaidat, hogy érzelmi viharokat háríts el, mert nem kelt széthúzást a családban. Ritkán érezheted magad úgy, hogy sürgetnek, kényszerítenek vagy nyomás alá helyeznek. A nő, aki egy Látnokhoz ment hozzá, csodálkozva néz rád, hogy lehet, hogy a férjed olyan kiegyensúlyozott és stabil. A Parancsnok felesége ámulva nézi, mennyi szabadidőd van. Ha az édesapád Állhatatos volt, meg van az esélye, hogy értékelni tudod a férjed józan, praktikusan berendezett életét 

Egyik gyengeségük, hogy kevés elvárást és nyomást helyeznek a családjukra. Elvárások, célok, újabbnál újabb megmászandó hegyek nélkül egy feleség nem tapasztalhatja meg a győzelem izgalmát, sem a bukással járó szenvedést. Minden csak úgy csordogál a maga megszokott medrében, egyik napról a másikra, egyformán. 

Ha egy állhatatos, óvatos férfi a férjed, és van benned egy kis türelmetlen romantikus hajlam, lehet, hogy nem veszed észre az értékeit és nem becsülöd őt. Elégedetlen vagy, mert lassú és óvatoskodó a döntéshozatalban és az irányítás megragadásában. Egy főnökösködő nő, látva, hogy a férje nem gyors döntéshozó, tutyi-mutyinak is tarthatja. Állhatatossága miatt úgy tűnik, ő az utolsó, aki képes a változásra. Úgy látszik, csak követni tud másokat, mert ritkán történik, hogy maga szervez valamit. Nincs benne semmi izgalmas hevület, csak a jó öreg lassú kapaszkodás fanfárok és harsonaszó nélkül. Azt kívánod, bárcsak szerepet vállalna a gyülekezet életében. Mintha hagyná, hogy más emberek kihasználják. Vannak helyzetek, mikor azt kívánod, bárcsak egyenesen megmondaná, mit tegyél, és nem kéne a döntéshozatal terhét a válladon hordoznod. 

Megannyi nő férje bölcs megfontoltságát és azt, hogy híján van a látványos buzgalomnak, a spirituális érzék teljes hiányával tartja egyenlőnek. Úgy tűnik a számukra, hogy mivel a férjükből hiányzik a spontaneitás, valamint a merészség, nem érdeklik a lelki dolgok. Holott valójában óceánnyi mélységek rejtőznek benne. Noha a mélység szinte észrevétlenné teszi a mozgást, nagyon erőteljes. 

Valószínűleg össze fogja zavarni a boldogtalanságod és megpróbál majd még buzgóbban szolgálni, amitől a korábbinál is kevésbé fogod becsülni mint férfit. A csalódottság és a hálátlanság sokkal többet vesz ki belőled, mint bármennyi kötelezettség. A férjed állhatatossága a középúton tartja őt, egy irányításmániás nőt pedig megőrjít. Ez az oka annak, hogy rengeteg elégedetlenkedő asszony, aki Állhatatoshoz ment hozzá, hormonzavarok, testi vagy érzelmi problémák áldozatává válik. 

Ha egy nő egy főnökösködő, domináns férfihoz ment hozzá, az emberek csodálni fogják amiatt, hogy panasz nélkül szolgálja az urát. Nagy türelemmel megáldott, áldozatos lélekként fog feltűnni mások előtt. Az a nő, aki egy impulzív Látnokhoz ment hozzá, aki csupa nehéz helyzetbe sodorja a családját, mindenkiből csodálatot vált ki. „Hogy képes ilyen békével és örömmel viselni a férje őrült ötleteit?" Valódi szentnek, sőt, mártírnak tartja környezete. De ha egy csodálatos, kedves, szerető szívű, szolgálatkész férfihoz mentél hozzá, és egy kicsit is önző vagy, akkor azt fogják rólad gondolni, hogy nem vagy más, mint egy hálátlan hárpia. Segít neked, odavan érted, védelmez téged, annyira gondoskodó veled szemben, te pedig még ezek után sem vagy elégedett. Szégyelld magad! 

Ismerd meg a férjedet 

A feleségek is hús-vér emberek, és fiatal nőként nem úgy lépünk házasságra, hogy mindent tudunk ahhoz, ami egy jó házassághoz kell, nemhogy egy tökéleteshez. Ha megismered a férfit, akinek a társául téged Isten teremtett, többé nem akarod majd olyanná változtatni, amilyennek szerinted lennie kéne. A kulcs, hogy ismerd a férjedet. Ha Állhatatos, meg kell tanulnod hálásnak lenni és tisztelni olyannak, amilyennek őt Isten a saját képére teremtette a számodra. Ahogy Isten szava mondja a Zsid 13,8-ban: „Jézus Krisztus ugyanaz tegnap, ma és mindörökké." A férfi, akit Isten Állhatatosnak teremtett, békét és biztonságot hoz egy nő lelkébe. Férjed gyöngédsége nem gyengeség; ellenkezőleg, ebben rejlik az ereje. Férjed hezitálása nem döntésképtelenség, hanem elővigyázatos bölcsesség. Az, hogy a férjed nem folytat mély lelki beszélgetéseket veled, nem nemtörődömséget takar, hanem megannyi intenzív érzelmet. Ha valaha is arról beszélne, hogyan érez, valószínűleg könnyekben törne ki. 

Szeretne a kedvedre tenni. „A férfi szívében mélységek vize a döntés, de az okos ember a felszínre hozza. " (Péld 20,5) Nem kell megtanulnod, hogyan kérj tőle valamit, mivel a férjed már eleve nagyon nyitott arra, hogy meghallgasson. 

Ha a fentiek ráillenek a férjedre, meg kell tanulnod, hogy maradj nyugodt és hogyan hallgass; aztán hagyd Istent, hogy az Ő saját időzítése szerint bírja cselekvésre a férjedet. Kérj Istentől bölcsességet és türelmet. Törekedj arra, hogy mindig a gyöngédség lelke uralkodjon benned. Keresd meg, hol bukkan fel a Bibliában a szerénység, visszafogottság (shamefacedness) szó, és tanuld meg, mit jelent. Imádkozz a férjed számára bölcsességért. Többé ne várd el a férjedtől, hogy előadja magát előtted, a családdal imádkozzon, tanúságtevő beszédet tartson vagy épp határozottan kiálljon valamilyen ügyben a gyülekezetben. Ne próbáld többé feltüzelni a gyerekekkel szemben, hogy megérezze, milyen rosszul bántak veled. Hagyd, hogy az legyen, akinek Isten alkotta: nyugodt, csendes, megfontolt személyiség. Neked teremtette ilyennek! A Parancsnok és a Látnok megérti és nagyra értékeli az Állhatatost, és ők is nagyban támaszkodnak az ilyen férfiakra a stabilitásért. Tanulj meg tanácsot kérni a férjedtől azzal kapcsolatban, mi a teendő, és aztán adj neki időt arra, hogy megtalálja a választ, akkor is, ha csak napok vagy hetek alatt történik ez meg. Mutasd ki felé a megbecsülésedet azáltal is, hogy megkérdezed, mely területeken szeretné, hogy te hozz döntéseket. 

Sok ezek közül a „kedves" férfiak közül azt szeretik, ha a feleségük felmutat némi kezdeményezőkészséget. Egy Parancsnok megmondja, mit tegyél és hogyan szolgáld őt. A Látnok azt szeretné, ha azt tennéd, amit ő. De az Állhatatos azt szereti, ha egy nővel vállt vállvetve járhatja az útját, és ez a nő a saját jogán is meg tud állni és növekedni előtte és Isten előtt. Ha Állhatatos a férjed, akkor meg kell ismerkedned a Példabeszédek könyvének 31. fejezetével, hogy megtanuld, miképp válhatsz a férjed tevékeny segítőtársává. A férjed élvezni fogja és osztozni fog a sikereidben. Büszke lesz mindarra, amit elérsz. Azt szeretné, ha használnád a természet adta tehetségeidet, képességeidet és indíttatásaidat. Büszkeséggel töltik el az eredményeid, de a lusta semmittevés nagyon rosszul érinti. Ha elpazarlod az idődet és ostobán szórod a pénzt, az nagy teherként nyomja a vállát és megfosztja őt minden büszkeségtől és élvezettől, amelyet belőled merít. Találékony, keményen dolgozó, méltóságteljes és tiszteletreméltó nőre van szüksége. A nap végén szereti összemérni mindazt, amit ő tett azzal, amit te vittél végbe, és örülni annak, hogy milyen értékes dolog egy derék társ az életben. Ez a gyengéd férfi egyre határozottabbá és magabiztosabbá válik, ahogy idősödik. Lassan azzá a jó, erős férfivá válik, akinek született.

Ezek a férfiak az egyház legfontosabb emberei között lehetnek, mivel állhatatosságukhoz nem fér kétség, hűségük pedig megingathatatlan. Döntéseikben bölcsek és meggondoltak. Ritkán viselkednek felelőtlenül vagy ostobán, noha hibájukul lehet felróni, hogy időnként tolerálják az ostobaságot vagy a tévedéseket anélkül, hogy szembeszállnának velük. A gyermekeik úgy nőnek fel, hogy tisztelik az ő finom beszédű apukájukat. Ha az anyjuk negatívan állt az apjukhoz, akkor komolyan neheztelhetnek édesanyjukra, ami akár utálatig is fajulhat. 

Általában az Állhatatos nem tesz szert olyan ismertségre, mint a Parancsnok vagy a Látnok. Nem jellemző rájuk a különcség vagy a feltűnősködés. Nem hangosak. Nem irritálóak, de nem is különösképpen nagyszerűek. A nők és a férfiak egyaránt irigylik és vágyakoznak egy Parancsnok után. A Látnok gyakran vonzó és kényszerítő erővel bír az emberekre. De az Állhatatos jelenlétét mindenki természetesnek veszi. Ritkán kampányol. Szükség van rá, de nem elég feltűnő ahhoz, hogy rivaldafénybe kerüljön. Amennyiben egy ilyen férfi felesége vagy, fel kell ismerned, mennyire életbevágóan fontos a férjed ahhoz, hogy a társadalmunk megfelelően működjön. Ő a szíve és a gerince.   

A legtöbb levelet olyan nőktől kapom, akik visszafogott, csendes, lassú, szerény, nehézkes, keményen dolgozó férjüket kritizálják „testies" szokásaik miatt. Ezek a nők elfelejtették, hogy a saját dolgukkal kéne törődjenek, ezért azzal foglalják el magukat, hogy a férjüket domináns típussá változtassák, mert csodálják a vezetést, hatalmat és a befolyást, de közben fogalmuk sincs arról, milyen kötelességek járnak azzal, ha valakinek egy domináns, főnökösködő ember a férje. 

Jó eséllyel, ha egy gyöngéd Állhatatoshoz mentél hozzá, és ez igazi szenvedést jelent a számodra, mert nem ragadja magával úgy a figyelmedet, mint egy Parancsnok. És nem is követel meg tőled annyit, mint egy Látnok. Ha egy férfi az abszolút hatalom és meggyőződés hangján szól, az emberek maguktól hajlamosak rá, hogy engedelmeskedjenek, akár igaza van, akár nem. De ha egy férfi kedves, bizonytalan hangon szólal meg, magától értetődő egy engedetlen feleség számára, hogy megkérdőjelezze a döntését. Ezért egy Állhatatos feleségének mindig ügyelnie kell magára, nehogy egy hárpiává váljon. Ha egy feleség tiszteletlen egy gyöngéd férjjel szemben és átveszi az irányítást, valószínűleg a férj akkor is mellette fog maradni; valószínűleg nem válik el tőle. De az asszony tiszteletlensége azt fogja okozni benne, hogy nem lesz elég önbizalma mindabban, ami előtte áll. Meg fog elégedni a középszerűséggel, mert abban nincs semmi kockázatos. Tudja, hogy egyedül kell dolgoznia, hogy nincs segítőtársa. Ugyanakkor ha ez az ember egy hálás, kreatív nőt vett volna feleségül, aki meg van vele elégedve, és azt gondolja róla, hogy ő a legokosabb, legbölcsebb, legfontosabb fickó a környéken, minden alkalmat megragadna az életben, amely elé kerül. Ha egy átlagos férfi elvesz egy keményen dolgozó átlagos nőt, különleges párrá válnak, akiket a többi ember tisztel majd állhatatos szeretetükért, örömükért, bölcsességükért és békességükért. 

AZ Állhatatos kiviszi a szemetet és tisztán tartja a kukák környékét, a felesége pedig hajlamos arra, hogy természetesnek tekintse a jóságát. 

Ideje nagy részét csendes elmélkedésben tölti. Ezzel megőrjíti a feleségét, mert azt várná el tőle, hogy megossza vele a legmélyebb érzéseit és a gondolatait, hogy ettől szeretve érezze magát. Ha nem teszi, valószínűleg pusztán azért, mert még nem igazán tudja, hogyan oszthatná meg a nejével a gondolatait és az érzéseit, és mikor megpróbálja, kellemetlenül érzi magát. Még akár el is sírhatja magát, ha stresszes vagy meghitt helyzetbe kerül. Amikor a férj megpróbálja kifejezni a szeretetét a feleségével a szolgálata révén, a nő úgy érzi, pitizik neki. Az Állhatatos típusú férfi rendkívül lassan kezd el megbízni a nőben, akit szeret, és megnyílni előtte, mert nem érti a nőt. Szeret együtt lenni másokkal és ő érzi magát a legkényelmesebben, ha bárkivel cseverészni kell. A három típus közül őt kedvelik a legjobban. 

Az Állhatatos mindig készen áll, hogy segítsen. Az embereknek mindenfelé szükségük van rá, hogy megjavítsa a kocsijukat, építsen egy házat, beüzemelje a számítógépüket, rájöjjön, mi a baj a telefonjukkal, kigyógyítsa őket a rákból és még sorolhatnám. Elgondolkozhatsz azon, vajon lesz-e olyan, mikor csak a tiéd. A válasz: nem. Kötődik az emberekhez. Ha van rá egy kis időtök, menjetek el vakációzni és hagyjátok otthon a mobilotokat. Az Állhatatos fantasztikusan tud bánni azokkal, akik szenvednek, betegek vagy haldokolnak. Szeret a vigasztaló szerepében fellépni és tudja, mire van szüksége annak, aki épp nagy szenvedéseken megy keresztül. Nyugodt, csendes jelenléte békét hoz a szívekbe. Ha egy Állhatatost egy Parancsnok vagy Látnok pozíciójába vagy munkájába kényszerítenek, borzalmasan stresszes lesz és csődöt fog mondani. Nem arra született, hogy vezessen, hanem hogy másokat támogasson. 

Nem a nagy egészre fókuszál. Nem is mikroszkóppal vizsgálja a dolgokat, hogy lássa az apró részleteket, nem is teleszkóppal tekint a jövő ígéretei felé, hanem minden szemszöget egyaránt fontosnak tart. Úgy szeret tekinteni az életre, amilyen az valójában. Ha felnéz az égre, tudja, hogy sokkal több minden van odafent, mint amit ő valaha is láthat, és elgondolkozik rajta. Vagy rátekinthet egy pocsolyára és elmerenghet azon, hogy egy egész világ van benne, amelyről senki se tud. Élete nagy részében hidat képez a két másik típusú férfi között. Fontos és szükséges kifejeződése Isten képmásának. Bölcsességét lassan és megfontoltan bontakoztatja ki, figyelembe véve a körülötte levőket. A felesége talán nem tartja olyan nagyszerűnek, mint a Parancsnokot, vagy olyan spirituálisan motiváltnak, mint a Látnokot, de segíthet neki növekedni azáltal, hogy nem hátráltatja folytonos kételkedéssel és elutasítással. Csupán időre és békességre van szüksége. Egy nőnek pont ezt a két dolgot a legnehezebb nyújtania. A háromfajta férfi közül számára a legfontosabb, hogy legyen egy olyan segítőtársa, aki olyannak szereti őt, amilyen. 


Alec King (állhatatos) feleségével, Janettel
 

Összefoglalás 


A romboló asszony: 

a) A Parancsnok felesége azzal teheti tönkre a házasságát, ha nem néz fel rá, nem engedelmeskedik neki és nem tiszteli a férje hatalmát és szabályait. 
b) A Látnok felesége azzal teheti tönkre a házasságát, ha nem követi a férjét, nem hisz az álmaiban és nem vesz részt lelkesen a tervei megvalósításában. 
c) Az Állhatatos felesége azzal teheti tönkre a házasságát, ha nem értékeli a férje kellemes tulajdonságait, türelmetlen vele szemben és nem mutat felé hálát. 

A sikeres feleség: 
 
a) A Parancsnok asszonya azzal gyógyíthatja meg a házasságukat, ha „bálványozó" Királynéjává válik, aki minden (értelmes és értelmetlen) szavának engedelmeskedik. Úgy öltözködik, viselkedik és beszél, hogy bárhova is megy, tiszteljék miatta a férjét. 
b) A Látnok asszonya azzal gyógyíthatja meg a házasságukat, ha félreteszi a saját álmait és törekvéseit, megbecsüli a szerepét, mely szerint segítőtársa a férjének, hisz abban az útban, melyet a férje kijelölt, és örömtelien követi őt rajta. 
c) Az Állhatatos asszonya azzal tudja meggyógyítani a házasságukat, ha ráébred annak a boldogító tényére, micsoda barát, szerelmes és társ adatott neki és a háláját szavakban és tettekben is kifejezi. Ha nem próbálja többé megváltoztatni, növekedni fog. Aztán a feleség magára vállalhat olyan tevékenységeket, amelyek a férjének örömet és elégedettséget fognak nyújtani, ha látja, a neje milyen produktív.

Népszerű bejegyzések