Miért hordok kendőt a misén?

Grace Kelly monacói hercegné gyönyörű csipkekendőt viselt az 1957-es pápalátogatáson. Érdekes, hogy a pápának a mai napig jár a fej befedése, de Krisztusnak már nem.

Közel két évezreden át a katolikus nők befedték a fejüket, ha templomba léptek. A kendőviselés a 60-as években ment ki a „divatból" annak hála, hogy a feminizmus beszüremkedett az Egyházba. A kendő hordása sokak számára a nőelnyomás jelképe, mint minden olyasmi, amit a nőknek a nemük miatt csinálniuk kell. (Érdekes, az senkit se zavar, hogy a férfiaknak meg le kell venniük a fejfedőjüket, de a feministák már csak ilyen vakfoltosak.)

A templomi kendőviselés szokása az őskeresztény időkre nyúlik vissza. Az Újszövetségben az alábbi sorokat találjuk:
„Szeretném azonban, ha tudnátok, hogy minden férfinek feje Krisztus, az asszonynak a feje a férfi, Krisztus feje pedig az Isten.

Minden férfi, aki fedett fővel imádkozik vagy prófétál, szégyent hoz a fejére;viszont minden asszony, aki fedetlen fővel imádkozik vagy prófétál, szégyent hoz a fejére: mert ez ugyanaz, mintha megnyírták volna.

Ha az asszony nem fedi be a fejét, vágassa le a haját; ha viszont szégyenletes dolog az asszonynak, hogy a haját levágassa vagy leborotváltassa, fedje csak be fejét.

A férfinak nem kell befednie fejét, mert ő Isten képmása és dicsősége, az asszony azonban a férfi dicsősége.

Mert nem a férfi van az asszonyból, hanem az asszony a férfiból; és nem a férfit teremtették az asszonyért, hanem az asszonyt a férfiért.

Ezért az asszonynak viselnie kell a fején az alárendeltség jelét az angyalok miatt. Igaz azonban, hogy az Úrban sem asszony nincs férfi nélkül, sem férfi asszony nélkül. Mert amint az asszony a férfiból lett, úgy a férfi is az asszony által születik – és minden Istentől.

Ítéljétek meg ti magatok: illik-e asszonynak fedetlen fővel imádkozni Istenhez? Nem tanít-e titeket maga a természet is arra, hogy ha a férfi hosszú hajat növeszt, szégyenére válik, ha pedig az asszony növeszt hosszú hajat, dicsőségére szolgál? Mert a haj fátyol gyanánt adatott neki.

Ha pedig valaki erről tovább akar vitatkozni, tudja meg, hogy sem nálunk, sem Isten egyházainál nincs ilyen szokás."
(1Kor 11,3-16)

Két okból visel egy nő kendőt a templomban.

Az egyik, hogy ezzel adja meg a tiszteletet a tabernákulumban jelen levő Krisztusnak. Ha egy nő hiszi, hogy minden katolikus templomban Jézus valóságosan jelen van, akkor azt a térdhajtás mellett a feje befödésével fejezi ki az Egyház hagyományai szerint.

A másik ok akkor áll fenn, ha asszonyok vagyunk. A kendőviseléssel jelezzük Jézusnak és a többi jelenlévőnek, hogy Isten akarata szerint alárendelődünk a férjünknek. A magyar paraszti világban ezért is volt szokásban, hogy egy férjhez ment nőnek bekötötték a fejét.

A fejfedő tehát Jézus és – ha van – a férjünk felé kifejezett alázat nőies jele. Ennek a párja a férfiaknál, hogy leveszik a fejfedőjüket Jézus iránti alázatból, valamint hogy jelezzék, vállalják a családfőséggel járó felelősséget.

Én a hagyományos rítusú misén szoktam rá a kendőviselésre, de pár éve már Novus Ordon is hordom. Eleinte féltem, mit gondolnak mások, de emlékeztettem magam arra, nem az emberek, hanem Isten véleménye, ami számít. Egyébként egyszer sem tapasztalatam rosszindulatot: vagy megdícsértek, milyen szép a mantillám, vagy egyszerűen csak megkérdezték, miért van rajtam. 

Remélem, visszatér a kendőviselés a katolikus nők életébe, de ami még fontosabb, visszatér mindaz, amit kifejez: a Valóságos Jelenlétbe vetett hit és a női alárendelődés. 

Képkocka a For Greater Glory: The True Story of Cristiada c. filmből


Ha ezek után úgy gondoljátok, szeretnétek kendőt viselni a misén, itt megvehetitek:

Népszerű bejegyzések