Jezsuita gondolatok a gyermekvállalásról


Írta: Palánkay Tibor SJ

Krisztus földi helytartója, XI. Pius pápa a keresztény házasságról szóló körlevelében a házasság legelső javának, kincsének a gyermeket jelöli meg. Nem én, az élet és még jobban az Isten bizonyítja a pápa igazát.

A gyermek a házasság legnagyobb kincse!

A gyermek a házasság célja!

A pogány világ mindent megtesz a gyermek kipusztítására. Sajnálatosan nagy eredményeket ért el még a valamikor keresztény családokban is. Mert abban a percben, ahogy ennek az árulásnak útjára lépnek, elveszti a család keresztény jellegét; a magyarságról nem is beszélek.

Csak két kis adatot említek fel, két statisztikát közlök:

A kereszténynek mondott Budapesten, 1914-ben csak 17.418 csecsemőt jelentettek be, amikor 4.460 kutyát tartottak a családok. 1921-ben a csecsemők száma 16.000-re csökkent, a kutyáké 12.000-re emelkedett. 1937-ben pedig a statisztika 9.600 csecsemővel szemben már 23.000 kutyáról tudott.

A második világháború magyarjai szörnyűködve vették tudomásul és méltán pár százezer testvér elvérzését, de ugyancsak ők a legdurvább kegyetlenséggel pusztítottak el, illetve akadályoztak meg négy millió kis magyar életet és hozzá édes gyermekeikét!

Mindez tiszta pogányság és hazaárulás!

Ezekkel szembe kell fordulnotok és már a jegyesség meghitt óráiban, a házasság előkészületének legdrágább napjaiban meg kell egymást erősítenetek a keresztény elvekben!

Tudnotok kell, nemzeti szempontból minden családban legkevesebb négy gyermeknek kell meglátnia a napvilágot, ha csak valamicskét is akarunk erősödni. Ennyivel épp hogy ki nem pusztulunk. (Sok család gyermektelen, sokan nem köthetnek házasságot, sok gyermek felnövekedése előtt meghal a két szülő és egyszer elköltözik, ezért kell legalább négy gyermek a családba!)

Isten szempontjából pedig annyi gyermeket kell vállalnod, amennyit Isten küld.

Vigyázzatok! A kötelesség alól sem egészségi, sem anyagi, sem hiúsági okok nem mentenek fel! Ha házaséletet éltek, vállalnotok kell a gyermeket! Ez isteni parancs. Aki ezt nem tartja be, súlyosan vétkezik. Azokat a házastársakat, akik nem akarnak itt megjavulni, a lelkiatya nem oldozhatja fel a gyóntatószékben! Akik pedig a gyónásban ezt tudatosan elhallgatják, semmilyen bűnük alól sem nyerhetnek bocsánatot, sőt szentségtörést követnek el.

Ha komoly ok miatt nem vállalhattok gyermeket, akkor vagy teljes vagy időszaki megtartóztatásban kell élnetek. Ez utóbbi többször előfordul majd. Épp ezért is fontos a jegyesség idejében tanúsított önuralom. Ennek betartása biztosítéka lesz a házasságban szükséges időszaki önmegtartóztatásnak.

Az időszaki önmegtartóztatást Smulders, Oginó és Knaus világhírű orvosprofesszorok ajánlják. Mibenlétét orvosoktól tudjátok meg. A világhírű tekintéllyel szemben ezt a módot többen lebecsülik. Ti azonban tudjátok meg, szükség esetén más út nincs. Vagy a teljes vagy az időszaki önmegtartóztatás. Ez utóbbi miatt még a házasság előtt a nőnek pontosan jegyeznie kell legalább fél vagy egy éven át saját hónapjának pontos kezdetét.

Sok szempontból fontos az is, hogy lehetőleg a házasság elején fakadjon az első bimbócska. Igy mielőbb derű, mosoly és boldogság tölti be a családot.

Igy készüljetek fel tehát a házasságra!

A feni idézet forrása Palánkay Tibor jezsuita atya    K é t   g y ű r ű ,   e g y   b o l d o g s á g    című, 1947-ben megjelent könyve.

Népszerű bejegyzések