Ahol nőként nem pótolhat senki


A férfiak mindenben pótolhatják a nőket: de van egy életfeladat, amelyben a nőket nem pótolhatja soha senki: ez az édesanyáé! Hát nem az lenne-e magától értetődő, hogy a nők éppen azt az egyetlen pályát ambícionálnák, amelyben őket senki a világon nem pótolhatja?  
Napjainkban a nő egyre gyakrabban hagyja el a családi szentély csendjét és mint a férfi konkurráló vetélytársa jelenik meg a közélet lármás porondján. Vannak nő-képviselők, nő-ügyvédek, nő-orvosok, nő-művészek, tanárok, soffőrök, rendőrök... egyes vallásokban női papok, a Szovjetben női katonák... mindebben azonban a férfi mégiscsak többet tud produkálni és mindebben az emberiség nélkülözni tudná a nők közreműködését. 

Van azonban egy élethivatás, amely a nőké és egyedül a nőké; van egy életpálya, amelyet ha a nők abbahagynak, nincs senki, aki őket pótolhatná és elpusztul az egész emberiség: az édesanya hivatása!

A fenti írás részlet dr. Csaba Margit – Amit a fiatalasszonynak tudnia kell című, 1935-ben megjelent könyvének előszavából.

Kép: Márton Lajos

Népszerű bejegyzések