Miért ne jógázz, ha katolikus vagy?


A jóga az utóbbi évtizedekben nagy divattá vált Magyarországon, főleg a fiatal nők között. Lehet, nem tévedek, ha azt mondom, a legtöbb sportoló nő jógázik. A probléma ezzel csupán az, hogy a jóga nem sport.

A jóga egy hindu spirituális technika, az önmegváltás útja. Abban segít, hogy kiszakadj a reinkarnáció körforgásából és eltűnjön az éned a (hindu felfogás szerinti) Istenben.

Aki csupán testmozgásként tekint a jógára, olyan ostobaságot követ el, mintha a szentáldozásra puszta evésként tekintene, és csak azért menne áldozni, mert épp éhes és ízlik neki az ostya.

A dolgok nem aszerint változnak, hogy mi hogyan tekintünk rájuk. Az Oltáriszentség attól még Krisztus valóságos teste attól függetlenül, hogy valaki nem tartja annak. A jóga is egy hindu vallási gyakorlat, ezért van spirituális hatása, hiába beszéli be magának egy jógázó keresztény, hogy ő csak testmozgásként végzi.

Én igazából azt nem értem, hogyha itt van egy rakás sport, amit egy keresztény végezhet, akkor miért pont a jógát választja, hogyha ismeri az eredetét.

Nyilván nem szabad mindenben az ördögöt látni. Túlzásba lehet esni ezen a téren is, elég arra gondolni, hogy sok fundamentalista protestáns nem ünnepli a karácsonyt, mert hogy az „pogány” dolog. De azt gondolom, hogy nem végezni egy más vallás spirituális gyakorlatát nem túlzás, hanem alapvető katolikus elvárás. A jóga célja nem a mi célunk.

Persze ha nekem nem hisz, aki ezt olvassa, akkor talán egy indiai katolikus papnak hinni fog. Épp ezért érdemes megnézni ezt a cikket.

Fontos a testmozgás, és nem „ördögtől való” minden, ami Keletről jön. De egy keresztény ne végezze más vallások szertartásait még csupán testmozgásként se, mert megvan rá az esély, hogy negatív spirituális hatással lesznek rá, akár hisz ennek a lehetőségében, akár nem.

Népszerű bejegyzések