Menj férjhez!


Írta: Tower Vilmos atya

„Add ferjhez leányodat, akkor nagy dolgot műveltél." (Jézus Sir. f. 7, 27.) 

Kedves nőtestvérem! 

Ha akad alkalmas kérőd, akinek érdeklődése komoly, akit tisztességes szándék vezet és akivel Isten oltára előtt érvényes házasságot köthetsz: nyujtsd neki kezedet! 

A nő szent, magasztos hivatása, hogy egy férfiléleknek kiegészítője, szerető és szeretett hitvese, otthont varázsló kincse, gyermekeinek odaadó édesanyja, betegségében áldozatosan ápoló őrangyala legyen. 

Ezt súgja ösztönös, titkos óhajod is, sajgó vágyad, szíved sóvárgása, tudattalan álmod. 

Te is szeretnél valakihez tartozni, valakinek engedelmeskedni. Te is vágyódol egy tiszta, meleg fészek után. Te is sóvárogsz egy szeplőtelen érzésből fakadó simogatásra. Te is kívánod, hogy legyen egy védőd, oltalmazód, aki végigkísérjen földi életeden át. Te is szeretnél boldog lenni! 

Az asszonyi és anyai hivatást csak egy módon lehet felcserélni: az Istennek szentelt, kivételes szolgálattal. De ehhez különleges, szent hívatás kell. Ha ez nincs meg benned: válaszd, ha teheted, a férjhezmenést. Ez is szent hivatás: összekapcsolódni egy másik élettel egymás szeretetében és az emberiséget fenntartani, sőt a mennyországot benépesíteni a születendő és üdvösségre hívott gyermekek révén. 

Menj férjhez! Mert a jó férjet, a családot, a saját otthonodat, a gyermekedet nem pótolhatja sem kis, sem nagy kutya, sem színpompás éneklő madár, sem jótékony egyesület, kártya-társaság, szalonélet vagy zsúr-terefere. 

A házasodás, a családalapítás és a gyermeknevelés elsőrangú, nélkülözhetetlen, hazafias kötelességteljesítés is. Hogyan kívánjuk a hazafiasság sorsközösségét attól, aki még a legkisebb és legtermészetesebb sorsközösséget, a családi életet sem akarja vagy tudja vállalni, ha arra módja és alkalma van? 

Szent Pál apostolnak, az Úr Jézus e nagy hittudósának és tábornokának szavaival fejezem be buzdításomat: „Azt akarom, hogy a fiatalabbak menjenek férjhez, szüljenek gyermekeket, vezessenek háztartást." (I Tim. 5, 14.) 

Forrás: Tower Vilmos – Kihez menjek feleségül? (Korda, 1944)

Kép: Harry Anderson

Kapcsolódó:

Nem elég, ha katolikus... avagy kihez ne menj feleségül?

A férfiak, akiknek nem kellesz

Népszerű bejegyzések