A szentek útja – bizalom és szenvedés


Írta: Gausz Tibor SJ

Ha te is ilyen boldog akarsz lenni, ha meg akarod ízlelni az édes megnyugvás békéjét, ha élvezni akarod az Istenben bízó szív énekét, akkor mindenképen sajátítsd el a tökéletes bizalmat mennyei Atyád iránt!

Hogy miben áll ez?

Abban, kedves húgom, hogy mindent, ami történik veled, a jó Isten kezéből fogadsz. Ha rossz idő jön, ha túlságos nagy a meleg, ha beteg leszel, talán gyógyíthatatlan beteg, ha meghal az, akit legjobban szerettél, ha nagy reményeid közül egy sem teljesedik, szóval bármi ér, mindíg Isten kezéből fogadd. Még ha igazságtalanul bánnának is veled, azt is fogadd Isten kezéből, aki mindezt, előtted ismeretlen úton javadra fordítja.

Abban áll a tökéletes bizalom, hogy az Isten parancsait mindig mindenben megtartod. Mindenben és mindíg. Akármit mondanak is a „tudós" emberek, jogászok, orvosok. Az ember nem lehet bölcsebb az Istennél. És ha az emberek tanácsa összeütközik az isteni akarattal, paranccsal, akkor te feltétlenül, ingadozás nélkül az Atya akaratához símulsz... bármi is következik. És még ha ez valóban több szenvedést is von maga után, akkor sem leszel hűtlen Isten akaratához, mert tudod, hogy az az igazán boldog, akié a végső győzelem boldogsága!

Abban áll a tökéletes bizalom, hogy a szívedben fölébredő félelmet, kicsinyességet, emberi gondolkozást (mert ilyen is lesz, főkép eleinte) kitartó nyugalommal háttérbe szorítod. Egyszerűen nem engeded ezeket a gondolatokat uralkodni. Mindíg a mennyei Atyához menekülsz. Reá bízol mindent.

Hogy mikép lehet ezt elérni?

Imával és akarattal.

Imádkozzál a tökéletes bizalom kegyelméért. Kérd a Szűzanya közbenjárását. Erős akarattal gyakorold a bizalmat. — Bármi ér, mondd: Legyen meg a te szent akaratod! — Akármilyen nagy a szenvedésed, mondd: Atyám, tudom, hogy szeretsz engem. — Bármilyen sötét is a jövő, mondd: Atyám, bár nem értem, nem látom isteni gondviselésed bölcseségét, hasznát — de tudom, hogy Te jó vagy, nagyon szeretsz engem, s én teljesen rád hagyatkozom. Édes megnyugvással akarlak szeretni!

Az édes megnyugvás egyik legfontosabb támaszod lesz az életben!

Az édes megnyugvás a legnagyobb vigaszoddá válik!

Az édes megnyugvást, drága húgom, testvéri szeretettel helyezem szívedbe. Ide menekülj mindíg. Legyen ez a talizmánod az életben, legyen ez életed minden mozzanatának dallama! Meglásd, az egész életed muzsika lesz, melynek végső akkordja az Istenben halkul el.

Elérkezik az év folyamán Mindenszentek ünnepe is. Egyike a hozzánk, emberekhez legközelebb álló ünnepeknek. Azért is említem fel itt, a Gondviseléssel kapcsolatban, mert rajtuk már beteljesedett az a sok remény, amelyet mi még csak szívünkben táplálunk. Ők igazán érezték önmagukon az Isten gondviselésének boldogságát.

Figyeld csak meg életüket! Bármelyiknek életét! Akár a vértanúkét, akár a hitvallókét, akár a szűzekét. Mindegy! — Mind nagyon sok önlegyőzést vállalt. Életükben nagyon sok volt a szenvedés. Az Isten tőlük sokkal több áldozatot kívánt, mint bárki mástól.

Gondolj csak arra, hogyan kínozták a vértanúkat! Gondolj csak a római üldözésekre... vagy a vad népek kegyetlenkedéseire... a legmodernebb hősökre! Mennyit kellett szenvedniök! De még a szűzek és hitvallók is kivették részüket a szenvedésből, — Emlékezzél csak vissza Kis Szent Teréz életére. Milyen bájos kis szent. Milyen mosolygós! És mennyi áldozatot, lemondást, testi és lelki gyötrődést engedett meg neki is az Úr.

Igen, mert a szentek útja a szenvedés! Ezen az úton váltak hősökkél!

A másik, ami föltűnik életükben, hogy a szenvedés ellenére is megelégedettek, sőt boldogok voltak. Az áldozatokat szívesen vállalták. Örömmel! Ők a szenvedésre is rámosolyogtak. Ebben teljesen követték Mesterüket, az édes Jézust!

Tudod, miért volt béke, derű szívükben? Tudod, miért voltak olyan hősök? Csak azért, mert ők átlátták a szenvedést nyujtó atyai kéz jóságát is. Ők mindíg ezt nézték! Mindíg arra gondoltak, hogy ezt is a mennyei atya, az édes Jézus küldte. Vagy arra, hogy az édes Jézusért, a lelkekért szívesen vállalják mindezt. Vagyis: ők egészen Isten akarata szerint szenvedtek. Teljesen Istenre hagyatkoztak. Édes megnyugvással az isteni drága akarattal egybesímultak. Nem zúgolódtak! Sohase panaszkodtak. Megkeresték a boldog szenvednitudás kulcsát. Ezért váltak hősökké, szentekké!

Most pedig milyen boldogok! Már itt a földön is megnyerték jutalmukat a belső békében. De ott a mennyországban százszoros jutalmat kapnak.

Mindenszentek ünnepén gondolj tehát erre. Amikor szinte megnyílva látod az eget... amikor az angyalok között, a Szűzanya körül ott látod a szenteket, jusson mindez eszedbe! Gondolj arra, hogy ők szenvedtek csak igazán! De boldogan, megnyugvással!

Gondolj arra is, hogy ők hozzád hasonló emberek voltak. Sokszor ők is gyöngék! és ide jutottak, a mennyországba. Példát adtak, miképen lehetsz te is boldog itt a földön és a túlvilágon is!

Nincs is más hátra, mint hogy kövesd őket a földön és így együtt lehess velük a mennyországban is!

Forrás: Gausz Tibor SJ – Énekeljen szíved is! (Korda, 1942). Innen ingyen letölthető.

Kép: Francisco Jover y Casanova

Népszerű bejegyzések