Szépítsük meg az otthonunkat!


A bölcs asszony építi házát, de a balga saját kezével rombolja le. Hogyan építjük az otthonunkat és miképpen szépítjük meg? Sokféle módon tehetjük mindkettőt és dicsőíthetjük meg vele Istent! Ő teremtette a családot és Ő helyezi a családokat otthonokba; szintúgy Ő az, aki megáldja őket, ha Érte élünk és úgy teszünk, ahogy azt Ő rendelte, hiszen azt az ígéretet kaptuk Tőle, hogy amint vetünk, úgy fogunk aratni.

Vess szépséget az otthonodba! Dolgozz keményen az otthonban, hogy tisztán és rendben tartsad. Sose légy olyan elfoglalt házon kívül, hogy elhanyagolttá váljon az otthonod. Legyen a gyerekeidnek egy-egy kosár játéka, és tanítsd meg őket, hogy visszapakolják a játékaikat a kosárba, ha már nem játszanak velük. Ha észre veszel valamit, ami tisztításra szorul, ne halogasd, hanem takarítsd le, amint tudod! Ha úgy látod, hogy koszos a wc-d, pucold ki. Ha valami poros lett, porold le. Így sosem fog föléd tornyosulni túl sok teendő, mert gondot viseltél a kicsi dolgokra és nem hagytad, hogy óriási feladatokká nőjék ki magukat. Ha kiöntesz valamit, töröld fel azonnal, így nem szilárdul meg, hogy aztán nehezebb legyen feltakarítani. Amint felkeltél az ágyból, ágyazz is be. Ha úgy látod fogmosás közben, hogy koszos a mosdó, takarítsd is ki egyúttal. Miközben takarítasz, gondolj arra, hogy épp megszépíted az otthonodat, hiszen pontosan ezt teszed. A tiszta otthon a szép otthon!

„Majdhogynem lehetetlen egy gyermek számára, hogy kellemes jellemű, szelíd és tisztaszívű felnőtté cseperedjen, ha rendetlenség, kosz, visszataszító és mocskos dolgok veszik körül. De egy tiszta otthon, ízléses és egyszerű díszeivel és kellemes környezetével felbecsülhetetlen értékű hatással bír a gyermekek nevelésére.” (J. R. Miller)

Vess kedvességet az otthonodba! Csak kedves szavaid legyenek azokhoz, akik az otthonodban vannak. Akkor is képes lehetsz kedvesen beszélni a gyerekeiddel, ha felingereltek; hiszen a harag és a haragos szavak nem férnek össze azzal az igaz életmóddal, amit Isten elvár tőlünk. Szólj kedvesen a férjedhez! Gyakorold magad ebben nap mint nap, és egy idő után a szokásoddá válik a kedves viselkedés.

Vess türelmet az otthonodba! Feltűnt már, hogy a Korintusiakhoz írt első levélben olvasható Szeretethimnuszban a legelső jellemzője a szeretetnek a türelem? A szeretet türelmes, a szeretet jóságos. Mi mind vétünk időnként és senki se lesz tökéletes ezen a földön. Ne hagyd, hogy felingereljen, ha a gyerekeid hibáznak! Legyél velük türelmes, ahogy a Mennyei Atya is türelmes veled. Légy türelmes a férjeddel! Hagyd, hogy hibákat kövessen el az otthonotok vezetőjeként. Mi mind a hibáink révén tanulunk és fejlődünk. Soha semmi hasznos nem származik abból, ha dühös és türelmetlen vagy. Csak sebet ejtesz a kapcsolataidon és elidegeníted magad másoktól.

Vess hűséget az otthonodba! Kitartóan olvass a gyerekeidnek az Írásból. Beszélj nekik gyakran a hitedről. Tanítsd meg őket arra, hogy legyenek hűek a barátaikhoz és az adott szavukhoz. Érd el, hogy betartsák az ígéreteiket. Légy hűséges a férjedhez minden téren, még abban is, amit a szemeid elé helyezel. Ne olvass vagy nézz semmit se, ami hűtlenné tehet a férjeddel szemben, még ha csak gondolatban is. Légy hűséges az Úrhoz és járj előtte, hogy ne adj alkalmat arra, hogy rosszat mondjanak az Ő Szent Nevéről.

Vess megelégedettséget az otthonodba! A vallásosság, ha megelégedés társul hozzá, valóban nyereség. Lássa rajtad a családod, hogy elégedett vagy az életeddel! Határozd el, hogy elégedett leszel az otthonod méretével és elhelyezkedésével. Ne engedd, hogy zsörtölődés és panaszkodás üsse fel a fejét az otthonodban! Légy elégedett azzal, hogy a férjed fizetéséből kell élned, és ahogy élni tudsz belőle. A megelégedettség gyönyörű tulajdonság, amelyre érdemes törekedni.

Vess vidámságot az otthonodba! Az Úr öröme az erősséged! Hadd lássák a gyermekeid, mennyire csodálatos Krisztust követni. Hadd lássák, hogy ez a legjobb dolog a világon és semmi, amit e világ nyújthat, nem hasonlítható vele össze. Légy vidám a férjeddel és a gyermekeiddel. Mosolyogj, ahányszor csak látod őket. Légy vidám a bolti alkalmazottal és mindenki mással, akivel csak találkozol. Mindenkinek jól jön egy szívet melengető, barátságos mosoly.

Vess hálás lelkületet az otthonodba! Légy hálás. Nap mint nap köszönd meg az összes áldást az Úrnak: az ételt az asztalodon és a tetőt a fejed felett, az örök életet és az Ő áldott Fiát, mert hatékonyan működik benned és a békét, amellyel megáld téged. Bármilyen helyzetben is vagy, találhatsz olyasmit, amiért hálás lehetsz. Gondoskodj róla, hogy a gyerekeid szem- és fültanúi legyenek annak, hogy hálás szívű vagy. Ezzel szépséges otthont teremtesz a családod számára.

„Szemmel tartja háza népének munkáját, a tétlen lustaság nem kenyere.”

Péld 31,27

Népszerű bejegyzések