Mi van akkor, ha a férjem nem tart el többé?


Többen kérdezték már tőlem, hogy ha nem szeretnék házon kívül, teljes állásban dolgozni soha, mégis hogy fogom eltartani magamat és a gyerekeimet abban az esetben, ha a férjem keresetére bármilyen oknál fogva nem számíthatok. Volt, aki egyenesen azt mondta, nagyon felelőtlen vagyok, hogy arra buzdítom az anyákat, hogy ne dolgozzanak (sokat), hiszen baj esetén szörnyű helyzetbe kerülnek.

Az az igazság, hogy tőlem ez a „mi lenne, ha”-életérzés nagyon távol áll. Isten arra hívott meg, hogy nagycsaládos anya legyek, amely hivatásban, úgy gondolom, a legjobbat háztartásbeliként tudom nyújtani. Emiatt azt is gondolom, hogy Isten mindig gondoskodni fog rólam és a gyermekeimről. Nem tudnám elképzelni, hogy amiatt dolgozzak sokat és teljesítsek emiatt rosszabbul, kevesebbet a hivatásomban, mert van rá egy picike esély, hogy a férjemmel történik valami, és nem tud minket eltartani.

(Egy kis kitérő: a fenti gondolatmenetem nem jelenti azt, hogy aki anyaként dolgozik, az mindenképp rosszul teszi. Ha akkor, annyit és olyat dolgozik, ami mellett jól helyt tud állni az elsődleges hivatásában, nem bűn a házon kívüli munka. De nem is kötelező! Akkor is nyugodtan legyünk háztartásbeliek, ha már a legkisebb gyerekünk is intézménybe jár. Nem csak az a tevékenység értékes, ami pénzt hoz. Hogy miért érdemes háztartásbelinek lenni akkor is, ha a gyerekeink már nagyobbak, itt írtam.)

Viszont természetesen nem is kísértem Istent és nem is szeretném, ha bárki ezt tenné. Lehet úgy is készülni egy olyan helyzetre, hogy a férj kiesik mint családfenntartó, hogy nem keresünk pénzt. Ezekből szeretnék néhányat leírni.

1. Életbiztosítás – Érdemes a családfenntartónak kockázati életbiztosítást kötni. Már havi néhány ezer forint befizetésével több tízmillió forintot kaphatunk baj esetén.

2. Hitelmentesség – Csak az otthonunkra vegyünk fel hitelt, és igyekezzünk azt is minél előbb kitörleszteni. Az adósságok kifizetéséhez itt olvasható egy jó módszer.

3. Hitelbiztosítás – A házunkra felvett hitelre érdemes kötni ilyet. Ha lerokkan vagy meghal a férjünk, a biztosító kifizeti a tartozásunkat.

4. Megtakarítások, befektetések – Ha megtakarításaink, befektetéseink vannak, akkor azok rendszeresen pénzt hoznak a házhoz. Pl. kamatozik az állampapír vagy bérleti díjat fizetnek a bérlők az ingatlanunkban. Illetve hozzájuk is lehet nyúlni, eladni őket és felhasználni az összeget. Az is hasznos, hogy eleve úgy élünk és a gyerekeink is ahhoz vannak szokva, hogy spórolunk, félreteszünk, nem költünk feleslegesen luxus dolgokra, így nem érne minket sokkhatásként, ha hirtelen kevesebből kéne megélni. Itt van egy jó sorozat a pénzügyekől.

5. Hasznos tudás, végzettség – Érdemes még (ideális esetben gyermekvállalás előtt) elsajátítani olyasmit, amivel anyaként tudunk pénzt keresni szükség esetén úgy, hogy közben ne kelljen elhanyagolnunk a gyerekeket. Ne legyen az, hogy elveszítik az apjukat és emiatt az anyjukat is, mert be kell állnia a nyolc- vagy tizenkét órás, esetleg többműszakos taposómalomba. Az is lehet, hogy ha nincs ilyenünk, a baj megtörténte után végzünk el valamit, és addig az 1. és 4. pontból fakadó bevételekből élünk meg. Olyan végzettséget javaslok, amellyel részmunkaidőben, délelőtt tudunk dolgozni, mégpedig otthonról (a házunkban vagy online), vagy helyben, ahol élünk, hogy az utazással ne menjen el plusz idő.

6. Anyai, háziasszonyi tapasztalatok felhasználása – Rengeteg tudást és tapasztalatot szerzünk családanyaként is, amelyet felhasználhatunk, ha baj van, pl. kisgyerekekre vigyázhatunk.

7. Tágabb családunk segítsége – Tudom, hogy ez nem mindenkinek adatott meg, de azt gondolom, hogy akinek jó a viszonya a szüleivel, testvéreivel, azokra számíthat egy darabig akár érzelmileg, akár anyagilag, amíg talpra nem áll.

A fentiek miatt én egyáltalán nem görcsölök azon, hogy mi lenne velem, ha a férjem nem tartana el. Bízom a Gondviselésben, a bölcs anyagi döntéseinkben, valamint a szeretteimben, és nyugodt szívvel összpontosítok arra, amire házas hivatású nőként Isten meghívott.

Népszerű bejegyzések