Megfelelő hozzáállás a házimunkához


Írta: Helene Andelin

Talán sosem gondoltál még bele, de a ház tisztán tartása, ételek készítése és a háztartásvezetés jellem kérdése. Az a nő, aki ezeken a területeken nem teljesít jól, gyenge jellem, ahogy az alábbiak mutatják:

1. Énközpontúság

Egy rossz háziasszony általában énközpontú, vagyis túl sokat foglalkozik a saját kényelmével és élvezeteivel, és túl sok időt tölt telefonálgatással, magazinnézegetéssel, lustálkodással, látogatásokkal vagy azzal, hogy ide-oda járkáljon a városban feleslegesen ahelyett, hogy olyasmivel töltené az idejét, amivel a családja kényelmét és boldogságát biztosíthatja.

2. Szervezetlenség

Isten, aki a tökéletesség mintaképe a számunkra, elénk állítja az Ő teremtésének munkáját, ami a szervezettség és rendezettség mesterműve, kezdve az emberi testtől a növényeken át a mennyországig. Azt mondta: „Én a rend Istene vagyok, nem a zűrzavaré.” Ha valaki nem képes ezt a túlvilági példát követni, az azt mutatja, hogy az illető gyenge jellemű.

3. Tudatlanság

A rossz háztartásvezetés oka a tudatlanság is lehet. Ez még érthető egy friss házas nőnél, de ha nem tesz erőfeszítéseket a tanulás irányába, az azt mutatja, hogy nemtörődöm, tehát gyenge jellem. Olyan ez, mint a férfi, aki meg sem próbál több tudást szerezni, ami révén jobban kereshetne. Ha nem elérhető a tudás, fordulj Istenhez segítségért! Hiszen ezt tanítja nekünk a Biblia: „Ha pedig valaki közületek szűkölködik bölcsességben, kérje azt Istentől, aki mindenkinek bőven ad, szemrehányás nélkül meg fogja adni neki.” (Jak 1,5)

4. A felelősségtudat hiánya

A rossz háziasszonyság egyik fő oka a felelősségtudat hiánya, illetve az, hogy nem vállaljuk a ránk tartozó munkát. Amint azt a jellemről szóló fejezetben kifejtettük, a komoly felelősségérzet erény. Ha ez hiányzik, akkor jellemgyengeségről beszélhetünk.

5. Lustaság

Ez is jellemhiba, a szorgalom hiánya. Ráadásul az a nő, aki nem gondoskodik a családjáról, mert lusta, az irántuk való szeretet hiányát is tanúsítja, a kényelemükkel való törődés hiányát, így tehát a jellem hiányát.

Ahhoz, hogy Mennyei Háziasszony lehess, szükséged van arra a tulajdonságra, hogy képes legyél örömet és megelégedettséget találni a házimunkában. Ez a megelégedettség a munkához való hozzáállásod, az életvezetési stílusod és a munka terén tanúsított szorgalmad eredménye, ahogy azt az alábbiakban kifejtem:

1. Fogadd el, hogy a munkád fáradtsággal jár!

Ismerd el őszintén, ha nem kellemes minden feladatod. Fogadd el, hogy a háztartási munkának vannak kellemes, de kellemetlen részei is. Vannak tevékenységek, amelyek egyszerűen nem okoznak örömet – vagy legalábbis neked nem. Tekints erre így: minden munkának van unalmas, egyhangú oldala. Gondolj csak a földművesre, az orvosra, a kereskedőre, a titkárnőre vagy a tanárra! Az ő feladataik egy része is fárasztó és örömtelen. Talán nem okoz örömet a pelenkázás, a wc-pucolás és a felmosás, de általánosságban örülhetsz annak, hogy elvégeztél egy feladatot.

Sok feladatunk viszont tényleges élvezetforrásként szolgálhat. Gondoskodni a gyerekekről, ínycsiklandozó ételeket főzni és takarítani – mindez kellemes is lehet. Vannak nők, akik szeretnek felmosni, ablakot pucolni, mosni, vasalni és rendszerezni. Valójában a munkánk kicsiny része kellemetlen csak, de ha valami annak tűnik a számodra, nézz szembe vele őszintén, felismerve, hogy a világ minden munkájában van olyasmi, ami kellemetlen.

2. Ne legyenek túlzsúfoltak a napjaid!

Ha élvezni akarod a házimunkát, ahhoz az kell, hogy ne legyél túl elfoglalt házon kívül. A legidőrablóbb dolgok: a házon kívüli munka, besegíteni a férjed vállalkozásába vagy férfias ház körül munkákat végezni, mint pl. füvet nyírni, festeni, a családi kasszát kezelni vagy könyvelni.

Szintúgy korlátozd az idődet, amit klubokra, jótékonysági szervezetekre, önfejlesztő programokra vagy tanfolyamokra fordítasz. Bár mindez lehet jó, ha van rá elég időd, de ne engedd, hogy elvegyék az idődet attól, hogy élvezd a házimunkát!

Otthoni tevékenységek is rabolják az idődet, mint pl. a telefonálás, magazinok nézegetése, tv-zés, túlzásba vitt varrás vagy befőzés. Ezek az időrabló dolgok azt okozhatják, hogy a fontos dolgokat az utolsó pillanatra hagyod és folyton késésben vagy velük. Ha ez a helyzet, nehéz örömedet lelned a munkádban. Ha valami miatt elpazarolod az idődet, akkor kapkodva fogod végezni a feladataidat, és így igencsak bajos élvezni őket.

Figyeld meg, milyen egy kislány, mikor papás-mamásat játszik! Nem kapkod, hogy mielőbb végezzen a dolgaival. A babáját beleteszi a kiságyba, összehajtogatja a pici takarókat, gondosan betűri őket, aztán ha végzett, kiveszi őket és kezdi elölről. Ugyanezt teszi egy kis teáskészlettel, megteríti, aztán leszedi az asztalt, újra és újra. Élvezi, amit csinál, mert nem vesz tudomást az időről. Nem hiszem, hogy élvezné, ha az órát kéne lesnie. Azt gondolom, hogy a természetünkből fakadóan élveznünk kéne a házimunkát, ahogy a kislányok élvezik, de ha túlzsúfoltak a napjaink, az megfoszt minket ettől az élvezettől.

Ha azt gondolod, „Nincs időm arra, hogy játszadozzak, mint a kislányok”, tedd fel magadnak a kérdést: „Mivel foglalkozom, ami fontosabb, mint az otthoni feladataim és hogy élvezzem őket?” Talán fontos szolgálatot végzel. Lehet, hogy egy ideig ez kell legyen az első. Tégy mérlegre minden tevékenységet, mindig szem előtt tartva, hogy a házimunka és hogy élvezd ezt a munkát nagyon fontos.

3. Tedd meg a második mérföldet!

Ahhoz, hogy örömet találhass a munkádban, jól kell elvégezned. Ezt az alapelvet Jézus már több száz évvel ezelőtt tanította, mikor azt mondta: „Ha valaki kényszerít téged egy mérföldnyire, menj el vele kettőre.” Ha megtesszük a második mérföldet, vagyis azt, ami több, mint ami kötelező, megkönnyíti a munkát, egyszerűvé és élvezetessé teszi a szemükben. Talán erre gondolt Jézus, mikor így szólt: „Az én igám édes és az én terhem könnyű.”

Sok nő mulasztja el, hogy örömét lelje a házimunkában, mert csak az első mérföldet teszik meg. Annyit dolgoznak, amennyit mindenképp szükséges – amivel épp csak működik a háztartás. Etetik és ruházzák a családot, és viszonylag tisztán tartják a házat, de egy kicsivel se tennének többet. Az étel, amit készítenek, mind egyszerű és hamar megvan, hogy aztán mehessenek is valami házon kívüli dologgal foglalkozni. Azok az asszonyok, akik éppen csak annyit dolgoznak, amennyit nagyon muszáj, sosem fogják élvezni a háztartásvezetést. Meg kell tenned a második mérföldet is, hogy bármit is élvezhess.

Forrás: Helene Andelin  Fascinating Womanhood (1963)

Népszerű bejegyzések