Felelősségteljes gyermekvállalás


A hatodik hónapban az Isten elküldte Gábor angyalt Galilea Názáret nevű városába egy szűzhöz, aki egy Dávid házából való férfinak, Józsefnek volt a jegyese, és Máriának hívták.

Az angyal belépett hozzá és megszólította: „Üdvözlégy, kegyelemmel teljes! Veled van az Úr! Áldottabb vagy minden asszonynál.”

E szavak hallatára Mária zavarba jött, és gondolkozni kezdett rajta, miféle köszöntés ez.

Az angyal ezt mondta neki: „Ne félj, Mária! Kegyelmet találtál Istennél.Gyermeket fogansz, fiút szülsz, és Jézusnak fogod elnevezni.Nagy lesz ő és a Magasságbeli Fiának fogják hívni. Az Úr Isten neki adja atyjának, Dávidnak trónját, és uralkodni fog Jákob házán örökké, s országának nem lesz vége.”

Mária megkérdezte az angyalt: „Hogyan válik ez valóra, amikor férfit nem ismerek?”

Az angyal ezt válaszolta és mondta neki: „A Szentlélek száll rád, s a Magasságbeli ereje borít be árnyékával. Ezért a születendő Szentet is az Isten Fiának fogják hívni. Íme, rokonod, Erzsébet is fogant öregségében, s már a hatodik hónapban van, noha meddőnek mondták, mert Istennél semmi sem lehetetlen.”

Mária így válaszolt: „Nos, ne is haragudj, de ez őrültség. Minek nézel te engem? Ilyen felelőtlenül csak a bigott rigoristák vállalnak gyereket. József biztos elküldene, akkor pedig mint parázna asszonyt megköveznek. De ha nem is küld el... Ismered te a jelenlegi politikai és gazdasági helyzetet itt, Júdeában? Tudod te, mennyikét keres egy ács? És láttad, mekkorka háza van a vőlegényemnek? Különben is túl fiatal vagyok még. Nézd, Gábor arkangyal, én igaz hívőként nyitott vagyok az életre, de vallásosnak lenni nem egyenlő az esztelenséggel."

Az angyal ezeket hallva elszomorodott és továbbállt. Mária pedig öntudatos elégedettséggel dicsérte meg magát, mennyire felelősségteljesen áll a gyermekvállaláshoz – pontosan úgy, ahogy az egy modern hívőhöz illik.

Népszerű bejegyzések