Nem viszem a kicsi gyerekeimet misére


Ezt a bejegyzést azért írom meg, mert nekem annak idején rengeteget segített egy hasonló, amit egy nyolcgyerekes amerikai katolikus anyuka írt. Ő arról mesélt, hogy mivel a gyerekei rendkívül temperamentumosak, bizonyos életkor alatt szörnyű velük misén lenni, ezért nem vitte őket. De már a többségük felnőtt és mind hívő katolikus lett.

Le szeretném szögezni még itt, az írásom elején, hogy egyáltalán nem akarok lebeszélni senkit arról, hogy vigye a kisgyerekeit misére. Csupán azokat szeretném megnyugtatni, akik nem szeretnék ezt tenni.

Az az igazság, hogy az én gyerekeim se egyszerű természetűek. Épp ezért kb. 8 hónapos koruktól kezdve nem visszük őket magunkkal misére, csak ha nagyon muszáj. 5-6 évesen jöhetnek, ha nagyon akarnak, de nem kötelezzük őket. Viszont amint betöltik a 7-et, muszáj jönniük, mert ez az Egyház tanítása, ld. az egyházi törvénykönyv 11. kánonját:
11. kán. - A tisztán egyházi törvények azokat kötelezik, akiket a katolikus egyházban kereszteltek meg, vagy oda fölvettek, és eszük elégséges használatával rendelkeznek, továbbá, hacsak a jog kifejezetten másképp nem rendelkezik, hetedik életévüket betöltötték.
Voltak olyanok, akik a férjemet vagy engem felelősségre vontak azért, mert így teszünk. Merthogy ez árt a gyerekeink hitének, és egy szülőnek igenis végig kell szenvednie a kisgyerekes éveket a templomban. Ekkor megkérdeztem Kovács Ervin Gellért atyát, és ő is azt mondta, hogy legjobb tudomása szerint 7 éves kor alatt nem kötelező misére járni és a szülők se vétenek ezért, ha nem viszik az ennyi idősnél fiatalabb gyerekeiket templomba. De ha angolul rákeresek a témara, ugyanezt a választ látom mindenhol.

Persze szerintem is nagyon szép, mikor az egész család együtt megy misére, de nálunk sajnos ez egész egyszerűen nem működik. Túl nagy áldozatokkal jár ahhoz képest, hogy mennyi nehézséget okoz és hogy nem kötelező. Lassan tíz éve vagyunk kisgyerekes szülők, és sokak véleményével szemben mi nem érezzük úgy, hogy nekünk kötelességünk lenne egy picivel is még nehezebbé tenni az életünket egyfajta falsul felfogott mártírszülőség miatt, mikor már így is agyon lettek cibálva az annak idején egykeségben elkényeztetett idegeink. Ha az Egyház azt tanítaná, hogy vinni kell, akkor vinnénk őket, és akkor Isten is megadná a kegyelmet ahhoz, hogy bírjuk. De az Egyház nem ezt tanítja. Hanem azt, hogy 7 éves kortól kötelező a mise. Úgyhogy ha nem muszáj, nem fogunk még a szentmise egy órájában is egy 21 hónapos után futkosni vagy hallgatni a majdnem 5 éves folyamatos csacsogását.

Természetesen lehet erre azt mondani, hogy meg kell tanítani a gyerekeinket nyugodtan és csendben ülni, de ezzel is úgy vagyok, hogy sehol se várja el senki egy 6-7 év alatti gyerektől, hogy egy órát csendben és nyugodtan üljön (nem véletlen kezdik ennyi idősen a gyerekek az iskolát), akkor mi miért kínoznánk ezzel őket meg magunkmat. Legyen az az első benyomásuk a miséről, hogy itt viselkedni kell, mégpedig úgy, amire egyáltalán nem érettek még és nem is értik, miért kell? Nem sokkal jobb ennél, hogy a „nagyok” előjogaként tűnik fel előttük a szentmise, ami után vágyódnak, hogy velünk jöhessenek?

Már két gyerekem van, aki elmúlt 7 éves, és így jön velünk minden vasárnap misére. Azt tudom mondani, hogy bár nagyon unják, mégis teljesen jól tudnak viselkedni anélkül is, hogy korábban jártak volna misére néhány ritka alkalmat leszámítva. A hitükre se volt rossz hatással, hogy nem jártak kisebb korukban templomba, mivel otthon minden nap együtt imádkozunk, tanítom nekik a katekizmust, beszélgetünk a hitünkről és látják a szüleik példáját is. 

Azt kéne megérteni, hogy a mise nem az evangelizáció helye: az az otthon és a hittanóra. A misét nem kell leszállítani a gyerekek szintjére és őket se kell arra kényszeríteni, hogy felérjenek hozzá, mikor még idegileg nem tartanak ott, hogy nyugton legyenek. Nem mellesleg szegény leterhelt kisgyerekes szülők idegeit se kéne azzal tovább tépázni, hogy még ezt az egy óra vasárnapi Istennel töltött nyugalmat is elveszik tőlük, merthogy aki katolikus és szülő, az mindig csak szenvedjen.

Szóval ha van olyan olvasóm, aki ezen őrlődik, azt megnyugtatom: nem kell vinni a 7 év alatti gyerekedet, és semmi baja nem lesz a hitének, ha nem viszed, és te se leszel tőle rossz anya vagy rossz katolikus. 

Aki mégis erőltetné a dolgot és azzal vádolna, hogy rossz szülő vagy, attól pedig megkérdezheted, hogy ha ennyire aggódik értük, akkor mostantól hogyan fog segíteni neked a gyerekeid nevelésében és gondozásában... ;-)

Népszerű bejegyzések