Jó prédikációra szomjazol?


Krisztus Urunk szerint „Boldogok, akik éhezik és szomjazzák az igazságot, mert majd eltelnek vele.” (Mt 5,6) 

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de én sajnos egy átlagos új rítusú szentmisén igencsak szomjan szoktam maradni. Nagyon kevés pappal találkoztam, aki jól prédikál, akinek a hallgatása után azt érezhetem: igen, ez egy velős szentbeszéd volt, tanultam valamit belőle és felbuzdultam tőle, és telve vagyok jó elhatározásokkal. 

Eleve az lehangoló, hogy a papok már nem mennek fel a szószékre, mintha leszállították volna a mondanivalójukat, mintha nem mernék vállalni a tekintélyüket és az azzal járó felelősséget. 

Mitől van ez így? Azt gondolom, hogy sok papnak gyenge a hite a II. vatikáni zsinat utáni gyatra teológiai képzés miatt, másoknak pedig a személyiségük gyenge, és ezek miatt nem tudnak vagy nem mernek jót és jól szólni, az igazságról egyenesen és tüzesen beszélni. Bizonyára gyakran előfordul, hogy félnek, mit szólnának a hívek vagy épp tartanak a modernista püspökük retorziójától. Így marad a jópofizás vagy az üres pszichologizálás, esetleg hogy olyan szinten mozog a mondanivalójuk, mint egy óvodás hittanóra. 

Pedig gondoljunk csak bele, micsoda lehetőség, hogy hetente egyszer beszélhetnek olyan emebereknek, akik közül a legtöbbekre valószínűleg a hét többi napján csupa istentelen mocsok ömlik a tévéből, rádióból, internetből, magazinokból, ismerősök fecsegéséből. Olyan szomorú, hogy sok pap nem tud vagy nem mer élni  a szentbeszédben rejlő lehetőséggel.

Na de nem minden pap ilyen. Épp ezért megoldhatjuk magunknak, hogy jóllakjunk a katolikus igazsággal akkor is, ha nincs lehetőségünk jól prédikáló atya miséjére járni – csak megfelelő helyen kell keresni. Ebben próbálnék most segíteni. Bár a blog oldalsávjában van ajánló, de úgy gondolom, hasznos lehet bejegyzésben is felhívni az alábbi forrásokra a figyelmet.

Magyar nyelven Kovács Ervin Gellért premontrei atyát tudom ajánlani. Neki a prédikációi itt visszahallgathatóak. Ezen az oldalon pedig az előadásait lehet meghallgatni. Ha valaki nem ismerné, ő egy gödöllői premontrei atya, aki Budapesten a Váci utcai Szt. Mihály-templomban szokott hagyományos misét celebrálni. 

Másik kiválóan prédikáló atya a PHS-es Simon Gábor, akinek Youtube-csatornája nem csak szentbeszédeket, de direkt a csatornára szánt videókat is tartalmaz.

Rajtuk kívül jó szívvel tudom ajánlani Barsi Balázs atyát is, akinek friss homíliái a YouTube-on érhetőek el, itt pedig egy archívum található.

Angol, olasz és spanyol nyelven kimeríthetetlen kincsesbánya a Sensus Fidelium YouTube-csatorna, többek között Chad Ripperger ördögűző atyától hallgathatunk itt beszédeket, de a többi atyára is érdemes figyelni. Ezen kívül Tiszteletreméltó Fulton Sheen érsek nevére is érdemes rákeresni. 

Nem papok közül Angelica anyát (elérhető magyarul is egy videója) és Taylor Marshallt érdemes hallgatni, valamint jó felkeresni a What Laura Likes, az A Catholic Mother's Life és az A Catholic Wife c. csatornát is, ha nem kifejezetten prédikációra, de katolikus tartalmakra vágyunk.

Bizonyára vannak még mások is, akik jól beszélnek, de én őket ismerem. 

Kép: Barsi Balázs atya prédikál

Népszerű bejegyzések