Vegyesházasság


A vegyesházasság azt jelenti, hogy egy katolikus más felekezetűvel köt házasságot. Ma meg kell ígérnie a katolikus félnek, hogy igyekszik katolikusnak nevelni a gyerekeket. Régen a nem katolikus félnek reverzálist kellett adnia, vagyis meg kellett ígérnie, hogy engedi katolikusnak keresztelni és nevelni az utódokat. Ma ilyen elvárás sajnos már nincs.

Sosem értettem, hogyan lehetséges, hogy egy hívő katolikus protestánssal házasodik. A legfontosabb dolog a lelki egység. Hogyan alapíthatnék szilárd családot valakivel, akivel a legfontosabb dolgokban, a hit dolgaiban nem értek egyet? Másik fontos szempont: hogyan nevelhetnék katolikus gyerekeket? Ha meg is engedi a férjem a katolikus nevelést, az apa példájának hiánya valószínűleg azt okozza, hogy a gyerekek nem lesznek komolyan hívő katolikusok. Főleg a fiaimat félteném az atyai jó példa nélkül.

A szerelem vak – mondják. Igen, elkezdhetek vonzódni nem katolikus férfihoz is, de hogy ebből szerelem, sőt, párkapcsolat, házasság legyen, az rajtam is múlik. Egyszerűen ne legyen opció egy nem katolikus férfi, bármennyire is vonzó. A vonzalom jön-megy. Feltámad, és ha nem tápláljuk, elmúlik. Ha nem tudtunk ellenállni neki, a házasságban hogy fogunk, mikor megtetszik majd egy másik férfi? Ne legyenek illúzióink, meg fog, bármennyire is vonzó a férjünk és jó a házasságunk.

Minden zsinat előtti katolikus könyv óva int attól, hogy nem katolikussal házasodjunk. Az összes. Még ma is tilos a vegyesházasság, engedélyt kell kérni a megkötéséhez.

Katolikusként nem szabad, hogy a gyerekeinket kitegyük a vegyesházasság veszélyeinek! Mindenhonnan katolikusellenesség árad majd rájuk. Szükségük van az apjuk és az anyjuk jó példájára egyaránt. Nem szabad elhinnünk azt a torz nézetet, hogy mindegy, ki milyen felekezetű. Egy katolikus anya nem gondolhatja azt, hogy mindegy, a gyereke gyónik-e, áldozik-e, az igaz Egyházban van-e. Anyaként a gyermekeink lelke, katolikus nevelése lesz az egyik legfontosabb dolog, amit Isten majd számon kér rajtunk a halálunk után. A gyerekeink katolikus nevelése pedig ott kezdődik, hogy anyjuk, apjuk egyaránt mélyen hívő katolikus.

Érzelgősködés és hamis ökumenizmus helyett annak a képe lebegjen a szemünk előtt, hogy Jézus megkérdezi tőlünk: megtettél minden tőled telhetőt, hogy a gyermekek, akiket rád bíztam, üdvözüljenek, aminek legbiztosabb helye a katolikus Anyaszentegyház? Vagy hagytad, hogy Péter hajója helyett egy viharvert ladikban hánykódjanak az élet tengerén, gyónás és Oltáriszentség nélkül?

Népszerű bejegyzések